Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската служба за външно разузнаване обвини САЩ и Полша в заговор за придобиване на сфера на влияние в Украйна - най-силния сигнал от страна на Москва, че войната може да завърши с принудителното разделяне на Украйна между Запада и Русия.

Сергей Наришкин, директор на руската Служба за външно разузнаване (СВР), цитира непубликувани разузнавателни данни, които, според него, показват, че Съединените щати и Полша - съюзници в НАТО, подготвят заговор за възстановяване на полския контрол върху част от Западна Украйна.

„Според разузнавателната информация, получена от руската Служба за външно разузнаване, Вашингтон и Варшава работят по планове за установяване на строг военен и политически контрол на Полша върху историческите ѝ владения в Украйна", заяви Наришкин в рядко срещано изявление, публикувано от СВР.

В миналото през различни периоди Полша е управлявала някои територии, които сега са част от Украйна. За последно това се е случило между двете световни войни. В края на Втората световна война Западна Украйна, включително град Лвов, са включени в състава на Съветския съюз.

Агенция Ройтерс цитира съобщение на СВР, според което Съединените щати обсъждат с Полша план, предвиждащ полски "мироопазващи" сили без мандат на НАТО да навлязат в части от Западна Украйна, където вероятността за сблъсък с руските сили е малка.

СВР, която след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. пое по-голямата част от отговорностите на КГБ по отношение на външния шпионаж от съветска епоха, не публикува данните си и Ройтерс не успя да ги провери.

Полското външно министерство не беше открито веднага, за да коментира днешното изявление на Наришкин.

Полша е един от най-силните поддръжници на Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия, като изпраща оръжия през границата и прие около три милиона украински бежанци.

Руският сенатор Андрей Климов, заместник-председател на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията, също заяви, че Полша планира да установи контрол над част от Украйна. Той не предостави доказателства за това твърдение.

Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин заяви тази седмица, че Украйна се движи по спиралата на разпадането си на няколко държави заради това, което той определи като опит на САЩ да използват Киев, за да подкопаят Русия.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция" за разоръжаване на Украйна и защитата й от фашисти. Украйна и Западът твърдят, че това е фалшив претекст за непровокирана агресивна война от страна на президента Владимир Путин./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase