Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен ще се изправят един срещу друг на втория тур на президентските избори във Франция, извежда в заглавие британският вестник "Индипендънт". Изданието цитира думите на заелия трето място на първия тур крайноляв кандидат Жан-Люк Меланшон, който казва: "Не трябва да има нито един глас повече за Льо Пен на втория тур".

Във Франция предстои оспорван балотаж между Макрон и Льо Пен пише в заглавие британското издание "Гардиън". Вестникът посочва, че Макрон се позиционира като проевропейски "прогресист" спрямо по думите на президента споделяната от Льо Пен антимюсюлманска, националистическа програма и залитането й към руския президент Владимир Путин.

Още по темата
Британското издание отбелязва, че Макрон има конфортна преднина от 27,6 процента спрямо 23,4 процента за Льо Пен според анкетите и е постигнал по-добър резултат на първия тур, отколкото на изборите през 2017 г. "Гардиън" посочва, че резултатът на Льо Пен също е по-висок, отколкото на изборите преди пет години. Тя набра подкрепа с кампанията си за излизане от кризата с високите разходи на домакинствата и инфлацията.

Изданието отбелязва, че нито един от кандидатите освен  крайнодесния телевизионен водещ Ерик Земур не подкрепи Льо Пен за втория тур.

Вестникът цитира думите на Макрон, който каза пред журналисти: "Когато крайната десница във всичките й форми получава такова представителство във Франция, не можем да кажем, че всичко е наред, затова трябва да излезем и да се убедим хората с много смирение и уважение към онези, които не ни подкрепиха на първия тур". Президентът се обърна към привържениците си с думите: "Не се заблуждавайте, нищо още не е решено и дебатът, който ще имаме в следващите две седмици, ще бъде решаващ за страната и за Европа".

Льо Пен от своя страна обвини Макрон, че сее "разделение и хаос" и призова "всички, които не са гласували за него" да я подкрепят.

Изданието отбелязва, че сега е от ключово значение към кого ще отидат на втория тур гласовете за Меланшон, който призова да не се гласува за Льо Пен.

Вестникът посочва, че на миналите избори повечето леви избиратели са дали гласа си за Макрон на втория тур единствено, за да не спечели Льо Пен.

Според "Файненшъл таймс" резултатите от първия тур на изборите показват, че Льо Пен никога не е била по-близо да спечели властта за крайната десница във Франция и да тръгне по стъпките на Доналд Тръмп в САЩ и привържениците на Брекзит във Великобритания, което за Франция би било прецедент.

Вестникът посочва, че Льо Пен е евроскептична, казвала е, че ще изтегли Франция от командните структури на НАТО и в миналото и изразявала възхищение от Владимир Путин.  Изданието отбелязва, че ако тя спечели изборите, това ще бъде шок за цяла Европа и света по време, когато е в ход руската инвазия в Украйна.

Според "Файненшъл таймс" резултатите от първия тур на изборите сочат срив в подкрепата за традиционните партии от левицата и десницата като социалистите и "Републиканците" и възход на крайната десница.

Макрон твърди, че избирането за Льо Пен за президент ще бъде опасно за Франция, Европейския съюз и Запада и разкритикува нейната протекционистка икономическа програма като непоследователна и невъзможна за финансиране, отбелязва вестникът. Неговата програма включва продължаване на реформите, намаление на данъците за модернизиране на икономиката и привличане на чуждестранни инвестиции, като едновременно с това се стимулира заетостта, посочва изданието.

Американският вестник "Вашингтон пост" прогнозира също много оспорвана битка на втория тур на президентските избори във Франция.

Според изданието резултатите от първия тур показват разочарованието от Макрон заради ръста на потребителските разходи, но отразяват и опита на Льо Пен да се представи за по-умерена.

Вестникът цитира думите на Льо Пен, която каза пред свои привърженици, че вторият тур ще бъде "избор за обществото и цивилизацията" , в които французите искат да живеят.

Някои от отпадналите кандидати незабавно призоваха привържениците си да гласуват за Макрон, за да осуетят победа за Льо Пен, отбелязва изданието. Сред тях са Фабиан Русел, Ан Идалго и Яник Жадо, както и десноцентристката кандидатка Валери Пекрес, чийто избиратели според анкетите са по-склонни да подкрепят Льо Пен.

Вестникът посочва, че Макрон ще има тежката задача да убеди избирателите да го подкрепят в оставащите две седмици до втория тур на 24 април.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase