Снимка: БГНЕС

Действащият държавен глава Еманюел Макрон и кандидатът на крайната десница Марин Льо Пен отиват на балотаж след първи тур на президентските избори във Франция.

Макрон печели първия тур с 27,6 процента подкрепа според последни данни на френското вътрешно министерство. Втора е Марин льо Пен с 23,41%. Трети остава Жан-Люк Меланшон с 21,95 процента.

"Нищо не е решено за президентските избори", заяви Еманюел Макрон. "Залозите на 24 април ще бъдат избор на общество, избор на цивилизация", заяви пред поддръжниците си Льо Пен.

Още по темата
Макрон поздрави отпадналите кандидати и ги призова да се обединят около проекта му и да отхвърлят крайната десница. "Това не е Франция! Това не сме ние! Единственият проект с покупателна способност е нашият", настоя той, цитиран от БНР.

От своя страна Марин льо Пен призова за подкрепа французите с различни възгледи и произход.

"Ако бъда избрана на втория тур, ще бъда президент на всички граждани", заяви Марин Льо Пен.

В щаба на Льо Пен гръмнаха бутилки шампанско, на които пише "Президент Марин".

Всички основни кандидати без крайнодесния Ерик Земур призоваха да се гласува против Марин льо Пен на втория тур на изборите за държавен глава на 24 април.

Ключова роля за втория тур обаче ще има електоратът на крайно левия Меланшон, който е на трето място и почти достига Льо Пен. Подкрепен най-вече от младите, той заяви, че няма да даде гласове за крайната десница, но електоратът му е силно разделен.

Междувременно в Рен се проведе и протестна демонстрация на стотици недоволни от резултатите. Едно от проучванията за нагласите за втория тур сочи  засега 54% за Макрон срещу 46% за Марин льо Пен. Според прогнозите на института ИФОП пък  се очаква на 24 април Макрон да получи 51 на сто от гласовете срещу 49 на сто за Льо Пен.

От две десетилетия насам никой френски президент не е печелил втори мандат.

Активността на избирателите на първия тур е от най-ниските в историята на тези избори - около 25% не са отишли до урните, предаде БНР. Впечатлява и значителния брой гласове, отишли за кандидатите от крайната левица и десница и пълният провал на представителите на традиционните партии, чиито кандидати вече обявиха подкрепата си за Макрон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase