Снимка: БГНЕС
fallback

Париж се подготвя за "Конвои на свободата" по подобие на Канада

Хиляди протестиращи в "Конвои на свободата" се отправиха към Париж от цяла Франция в петък, надявайки се да блокират столицата в знак на несъгласие с ковид ограниченията, въпреки предупрежденията на полицията да се оттеглят.

Вдъхновени от канадските шофьори на камиони, които парализираха движението по границата със САЩ, френските протестиращи от сряда насам са тръгнали от Байон, Перпинян, Лион, Лил, Страсбург и други места, за да се съберат в Париж до петък вечерта.

Сред тях има много активисти, борещи се срещу ваксинацията срещу ковид, както и хора, които протестират срещу бързо растящите цени на енергията, които според тях правят невъзможно оцеляването на семействата с ниски доходи.

Oще по темата

"Хората трябва да ни видят и да чуят онези, които просто искат да живеят нормално и свободно", казва Лиза, 62-годишна пенсионерка, докато се присъединява към колоната от над 1000 превозни средства, тръгващи от Шатобург в западната част на Бретан.

Подобно на много други протестиращи, Лиза е активист на движението на "жълтите жилетки", което избухна през 2018 г. заради цените на горивата, но след това се превърна в платформа за много други оплаквания, свързани с икономическите трудности, предава БГНЕС.

Понякога "жълтите жилетки" влизат в сблъсъци с полицията, но Лиза изрази надежда, че протестите в петък ще преминат мирно. "Наистина ще се ядосам, ако нещата излязат извън контрол", каза тя пред АФП.

След като прекараха студена нощ на паркинг, шофьорите в Шатобург потеглиха около 9:00 ч. сутринта в дълга единична колона от камиони, леки автомобили и кемпери, докато съпричастни минувачи им махаха от мостовете и им пожелаваха късмет.

Полицията в Париж е инструктирана да се справи "твърдо" с всеки опит за блокиране на столичните пътища.

"Ако хората искат да демонстрират нормално, могат да го направят", заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен в четвъртък вечерта. "Ако искат да блокират движението, ще се намесим."

Правителството изрази известно разбиране за протестите, които според неговия говорител Габриел Атал се дължат на "умората и изтощението" на французите след продължителните ковид ограничения.

Но в петък той заяви, че някои политици се опитват да използват движението за собствените си цели.

"Те се стремят да натрупат политически дивиденти от тази умора и изтощение, за да стартират свои собствени движения", каза Аттал, като посочи Флориан Филипо - кандидат на крайната десница на президентските избори през април.

Друг претендент за президентския вот - левият Жан-Люк Меленшон, заяви в четвъртък, че би могъл да даде благословията си на движението.

"Да, разбира се, че бих могъл да ги подкрепя", каза той пред телевизионния канал France 2, но добави, че първо ще види "как ще се развие всичко това".

Кандидатът от Зелената партия Яник Жадо заяви, че е против протестите. "Напълно разбирам правителството, че не иска Париж да бъде блокиран", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 2 години

Свобода от ваксините!

45

Анонимен

преди 2 години

В Канада индийските шофьори на тирове блокираха движението. Във Франция африканците ли ще го блокират?

44

Анонимен

преди 2 години

И.д.и....ти от всички страни, съединявайте се!

fallback