Снимка: Pexels

В Испания започва съдебен процес за сексуално посегателство в предаването "Биг Брадър".

В Мадрид започна дело срещу бивш участник в испанския "Биг Брадър", за когото се твърди, че е извършил сексуално посегателство над друг участник по време на снимките на телевизионното риалити шоу.

Случаят, който шокира Испания, се отнася за инцидент, за който се твърди, че се е случил през ноември 2017 г. между двамата участници след алкохолно парти, когато жертвата е била в безсъзнание, предава БГНЕС.

Въпреки че кадрите така и не бяха излъчени, продуцентите на хитовото шоу бяха подложени на атака заради начина, по който са се справили с инцидента. Те са разполагали с видео доказателство за нападението срещу жертвата, която тогава е била на 24 години и за което тя не е знаела.

"Биг Брадър" е изключително популярно риалити шоу, в което участниците са затворени в специално построена за целта къща седмици наред, а всяко тяхно движение се следи с камера 24 часа в денонощието. След това зрителите гласуват за всеки един от участниците.

Съдебният процес се фокусира върху показанията на жертвата, която твърди, че е била изнасилена от колега състезател, докато е била в явно нетрезво състояние.

Прокурорите, които твърдят, че двойката е била във връзка "от около 50 дни", водят делото като случай на сексуално посегателство.

Според изявлението, публикувано от прокуратурата, жената се е качила в леглото напълно облечена, докато мъжът е свалил дрехите си и "започнал да прави ясно изразени сексуални движения под завивката, въпреки че... тя промълви слабо "не мога".

На кадрите се вижда и как тя " два пъти вдига ръка, сякаш иска да му каже да спре", заявиха прокурорите.

Те заявиха, че обвиняемият ги е покрил с одеялото, свалил е дрехите ѝ и е "продължил да я докосва, търка и да извършва други явно сексуални движения... въпреки факта, че жената вече е била в безсъзнание".

След около 10 минути, когато тя избутала одеялото настрани, екипът на продукцията разбрал, че "тя е в безсъзнание", и се намесил, "без до този момент да разбере какво се случва, защото обвиняемият беше покрил и двамата с одеялото".

Жертвата разбрала за предполагаемото нападение едва, когато продуцентите ѝ показали кадрите на следващата сутрин, което я сринало.

"Никога не ме е питал", заявила тя.

Историята става публично достояние едва две години след предполагаемото нападение, когато новинарският уебсайт El Confidencial публикува кадри, на които продуцентите ѝ показват клиповете.

В него се вижда как тя се намира в т.нар. изповедалня, където участниците разказват за преживяванията си, и се разстройва все повече, когато ѝ показват кадрите от спалнята, и със сълзи на очи моли невидимите продуценти да спрат.

"Никога не ме попитаха дали искам да видя това... Ако ме бяха попитали, щях да откажа", казва тя пред El Confidencial.

Жената добави, че продуцентите е трябвало да поканят терапевт или някой, който да ѝ помогне да се справи с шока.

Холандската фирма Endemol Shine Group, която е собственик на испанската компания, продуцираща предаването, заяви, че "съжалява", че ѝ е показала кадрите в изповедалнята.

След инцидента продуцентите изгониха младия мъж от предаването, което се излъчва по Telecinco - най-гледания телевизионен канал в Испания.

Ако бъде осъден за сексуално посегателство, той рискува да прекара две години и половина зад решетките, а прокуратурата иска и глоба от 6 000 евро. От там претендират и за обезщетение в същия размер от продуцентската компания, заради показаните кадри на жертвата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase