Снимка: БГНЕС
fallback

Налице са все по-ясни знаци, че Русия ще продължи да използва газа за политически цели, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на конференция, организирана от няколко германски медии, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

За да гарантираме независимостта си, трябва да работим с доставчици на газ, на които може да се разчита, допълни тя.

Според Фон дер Лайен ЕС ще сключи партньорство със САЩ за енергийна сигурност и увеличение на доставките на втечнен природен газ.

ЕС ще преговаря и с други производители на газ, например Норвегия, за повишаване на доставките. Освен това Европа може да подобри ползването на собствените си газохранилища, а и да увеличи вместимостта им, допълни председателката на ЕК.

Според нея Русия очевидно няма намерение да увеличава доставките на газ за Европа въпреки голямото търсене и високите цени, което по думите й е "много странен начин за правене на бизнес от страна на "Газпром".

Изявлението на Фон дер Лайен идва, след като стана ясно, че руският гигант не е заявил допълнителни количества транзит през пунктовете "Суджа", "Сохрановка" и "Велке Капушане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

183

Анонимен

преди 2 години

Всички в ЕС и НАТО дрънкат,че Русия използва газа за политически цели, но никой не посочва как. Ако руснаците искат просто ще спрат газа за ЕС и да да видим тогава какво ще става. Обаче руснаците си доставят газ за Европа,даже над заявените по договори количества. А къде е американския газ? Отговор - отива в Китай? Та кой е надеждния партньор?

182

Поп Грую

преди 2 години

Не, драга ***. Вие, наrлосаксите, използвате газта за политически цели! Руснаците да не са луди, че да оставят тръбата да минава през Укрия? Руснаците ви направиха нова тръба, но тя не ви харесва, защото няма кой да пълни гушите на укpите, нали? И сега укрите и шляxтaта не могат да изнудват руснаците, нали? Harла, двулична craн.

181

сливи за смет

преди 2 години

Колко дизел че избуе танкера докато стигне Ойропа хаха.Газ за дизел а дали си струва

fallback