Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че най-важният въпрос за всички европейци е всеобхватната енергийна криза. Въпросът за "зеления" преход за България е изключително важен, ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на Зелената сделка, посочи той при пристигането си за участие в днешното заседание на Европейския съвет.

Още по темата
Президентът поясни, че засега се предвижда ядрената енергия да бъде призната от ЕС за "зелена" само временно, а това не е в интерес на инвеститорите, защото тази енергия е свързана с дългосрочно планиране и инвестиции. Това ще бъде борбата в съвета, допълни президентът.

Франция води тази борба активно, с подкрепата на редица държави, сред които и България. Имаме общи цели - признаването на ядрената енергия и природния газ като "зелени" е важно, защото ще има ефект върху екологията, голям обществен и икономически ефект. Мисля, че това е бъдещето и България няма да отстъпи от тези позиции, добави държавният глава.

Той отбеляза по повод снощното заседание ЕС-Източно партньорство, че много европейски лидери са подкрепили виждането за диалог с Москва, за да спадне сегашното напрежение. В случая се получава така, че сигурността на Европа се обсъжда между Русия и САЩ, а Европа липсва в този диалог, добави Радев, като цитира мнението на своя френски колега Еманюел Макрон. Трябва да търсим диалога и да поставим ясно нашите европейски изисквания, които да гарантират нашата сигурност, обобщи президентът Радев.

Последни сме по ваксинация и трябва дълбоко да се замислим, заяви още Радев преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, където държавните и правителствените ръководители от ЕС ще разговарят и за овладяването на пандемията от ковид.

Не можем да твърдим, че България е заплаха в никакъв случай, добави държавният глава по повод по-ниския дял на ваксинираните у нас.

Пандемията е много динамична като разпространение в различните страни. Трудно се установяват единни стандарти в Европа. България прави всичко възможно, посочи президентът.

Той отбеляза, че служебното правителство е създало всички необходими условия който желае, да може да се ваксинира. България успя да пречупи пандемията, без да затваря страната, което щеше да има катастрофални последици върху икономиката, социалния живот, образованието, добави президентът. Мисля, че отстъплението на болестта, което виждаме днес, трябва да бъде използвано за укрепване на нашата здравна система, допълни държавният глава, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase