Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ние сме от правилната страна на политиките на НАТО и на ЕС, на 100 процента", заяви новият премиер на България Петков в специално интервю за "Файненшъл таймс" броени часове преди да бъде утвърден за министър-председател.

Кирил Петков, който беше утвърден за премиер от парламента на страната в понеделник, след като партията му получи най-голям дял от гласовете на изборите през ноември, направи това обещание, като потвърди ангажимента на България към НАТО и Запада, коментира медията.

Още по темата
"Ще предложим нов процес за Северна Македония, много бърз, с ограничена времева рамка, само шест месеца", каза той.

Изданието отбелязва, че България наложи вето на преговорите за присъединяване на съседката си към ЕС на фона на спорове за историята и идентичността.

Непосредственото предизвикателство пред новото правителство ще бъде справянето с кризата с коронавируса в страната. България е сред страните с най-висока смъртност в света и с най-ниски нива на ваксинация, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Със сигурност трябва да увеличим броя на ваксинациите", каза Петков. „Ще отделим достатъчно средства за насърчаване на ваксинирането. Ще поканя експерти, ще отидем в болниците и ще покажем ситуацията. Това е колкото здравна, толкова и икономическа програма. Не можем да затворим България отново."

Изданието отбелязва, че новият министър-председател ще бъде изправен и пред сложен външнополитически баланс в момент, когато Русия играе все по-настъпателна роля в региона.

Петков заяви пред ФТ, че новото правителство ще постави дискусиите със Северна Македония на нова основа. "Ще използваме работни групи..., за да търсим решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история", каза той.

"Сега Петков е изправен пред предизвикателство при формулирането на политиката на своето правителство по отношение на Северна Македония. Енигматичният лидер на ИТН Трифонов е изградил имидж, който се корени в романтичния национализъм - в България той стои зад твърдението, че Северна Македония е етнически и културно българска. От неговата партия произлизат министъра на външните работи и министъра на енергетиката на коалицията", отбелязва в своя материал изданието.

Неотдавнашно проучване на "Галъп интернешънъл" показа, че по-малко от 10% от българите подкрепят директния стремеж на Северна Македония към ЕС, а над 70% подкрепят запазването на българското вето върху преговорите за присъединяване на Скопие, докато не бъдат уредени двустранните разногласия.

Петков заяви, че ИТН е конструктивен партньор в коалиционните преговори и че обсъжданите през последните месеци проблемни области ще останат на масата.

"Например, в македонските учебници България не трябва да се нарича фашистка", каза той, цитиран от БГНЕС.

"България иска да прекрати зависимостта си от руската енергия", заяви още Петков в интервюто пред изданието, което отбелязва, че страната ни получава почти целия си природен газ от Русия.

Петков заяви още пред ФТ, че външната му политика ще се съсредоточи върху предотвратяването на въоръжен конфликт "навсякъде в съседство", но че страната остава западно ориентирана.

"Ние третираме Крим като част от Украйна, в това няма никакво съмнение", настоя Петков.

"Но искаме да сме сигурни, че ще бъдат използвани всички дипломатически средства, за да се избегне военен конфликт. Стремим се към активна и ангажираща роля на България както в ЕС, така и в НАТО", добави той. "Вече не искаме да бъдем лошото дете в задната част на класната стая", отбеляза новият премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase