У нас продължава дебатът за или против тестването на деца и завръщането им в клас, а във Франция учениците се обучават присъствено. 
 
"В детската градина няма никакви мерки, само учителките са с маски. В началното училище в области децата носят маски, в други не. Зависи от санитарната ситуация в района. Всички ученици от прогимназията и гимназията задължително носят маски. В момента няма тестване на ученици", обясни директорът на българското училище "Иван Вазов" в Париж доц. Елена Сачкова в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"В прогимназията и гимназията обаче няма автоматично затваряне на класове. Децата, които са ваксинирани продължават да учат, а тези, които не са - си остават вкъщи", каза директорът на българското училище в Париж пред Bulgaria ON AIR. 
 
Сачкова поясни, че когато е затворен един клас, тези ученици, които остават вкъщи, имат дистанционно обучение.
 
"Голямата разлика спрямо България е в това, че от 30 септември във Франция стана задължителен, така наречения "зелен сертификат", който възрастните го имат задължителен още от юни месец, а от края на  септември стана задължителен за всички деца от 12 години нагоре. Това много стимулира ваксинирането на децата", изтъкна още тя. 
 
Директорът на българското училище подчерта, че във Франция все повече и повече намалява броят на заболели деца. 
 
"За учителите не е задължително в момента ваксинирането, но тъй като министърът отдавна е казал, че е желателно, огромна част от родителите на практика са ваксинирани", поясни още тя.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase