Снимка: БГНЕС

Едва 600 хотела от 1200 в Рим са били отворени това лято, като средната заетост е само 30-35 процента.

Испания, втората по големина туристическа дестинация в света след Франция през 2019 г., е посрещнала 4,4 милиона посетители през юли, 78% повече в сравнение с година по-рано, показват данните Нстатистически институт. Но това е далеч от 9,9 милиона преди пандемията през 2019 г.

Средиземноморското крайбрежие е било най-предпочитаната дестинация: заведенията в Каталуния са регистрирали заетост близо 95% през август.

Французите са били най -големите посетители на Испания, като 874 000 са почивали там, пред германците (707 000) и британците (555 000).

Британците, най-големият контингент преди пандемията, тази година до голяма степен са избрали да останат у дома.

Основните бариери пред пътуванията са били притеснения относно системата с цветово кодирани ограничения и цената на тестовете, заяви Британската федерация на туристическите агенти. Тези, които все пак са решили да отидат на почивка, са избрали предимно островите на Испания и Гърция.

"Това, което се откроява това лято, е, че много малко дестинации бяха отворени", каза Ана Доменех, френски директор на сайта за резервации lastminute.com. "Гърция очевидно е била новата дестинация на лятото със 79% повече пътници, отколкото през 2019 г.", каза тя.

Всъщност повече от 450 000 французи са се отправили към Гърция тази година.

Но както във Великобритания, хората, пътуващи в собствените си страни, също са създали "красиво лято" за местната индустрия, каза Себастиен Мансо, експерт по туризъм в консултантската фирма Roland Berger.

От 37 милиона французи, които са отишли на почивка това лято, 85% са останали в страната, според Жан-Батист Лемойн, младши министър на туризма. "Тъй като времето беше капризно, някои региони пострадаха, като Бретан и Нормандия", в полза на юга на Франция, каза Мансо.

В къмпинг на югозападното крайбрежие, 500 терена са били пълни от средата на юли до края на август и е трябвало да се отхвърлят до 150 искания на ден. "Върнахме се на нивата на 2019 г., ако не и по-добре", каза директорът на сайта Ерве Лабарт.

Чужденците също са се върнали - поне от Европа: белгийци, холандци, германци.

"Но все още нямаме британци", каза Монсо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase