Снимка: Pixabay
Митничари в Нидерландия са иззели три тона кокаин, скрити във варели с бананово пюре. За това съобщиха служители в петък, предаде БГНЕС. Това е един от най-големите удари срещу наркотрафика до момента.
 
Дрогата е била скрита в контейнер, изпратен от Еквадор и предназначен за Базел, Швейцария. Пратката е открита на пристанището на Ротердам по време на рутинна проверка късно във вторник.
 
"Този товар, който на улицата струва около 225 милиона евро", е един от най-големите удари срещу наркомафията в огромното пристанище, каза още прокуратурата. "Наркотиците бяха унищожени", се добавя в изявление.
 
Нидерландия стана основен канал за наркотици, особено кокаин, към Европа, главно чрез Ротердам, къдет осе намира най-голямото пристанище в Европа.
 
Властите в страната заявиха в четвъртък, че те и международните органи на реда са прихванали 50 тона кокаин, преминаващи през Холандия тази година.
 
В доклад на Европол през април се предупреждава, че континентът е наводнен от "безпрецедентни количества кокаин, генериращи печалби в размер на милиарди евро" за престъпни групи в Европа и Южна Америка.
 
Търговията с кокаин подхранва банди, "които използват своите огромни ресурси, за да проникнат и подкопаят икономиката, публичните институции и обществото в ЕС", каза още Европол.
 
През февруари при съвместна операция на белгийска, холандска и германска полиция бяха иззети рекордните 23 тона кокаин, предназначени за Холандия, по време на операции в Хамбург и Антверпен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase