Снимка: БГНЕС

След пет месечна пауза първият голям круизен кораб в Средиземноморието най-накрая отплава от пристанището в Генуа. През следващите седем MSC Grandiosa дни ще се отбие в Рим, Неапол и Палермо, както и в столицата на Малта Валета. Но преживяването ще е малко по-различно от преди - целият екипаж и всички пътници са тествани за коронавирус преди да отплават. Температурата им се мери постоянно, а капацитетът на круизния кораб е запълнен на 70%, за да има възможност за социална дистанция. На борда му има само европейци.

В началото на пандемията круизните кораби се оказаха огнища на заразата. Днес случаите в Италия продължават да се увеличават, което доведе до затварянето на нощните клубове. Но круизната индустрия е много важна не само за икономиката на страната, но и за света. Тя носи близо 150 милиарда долара в глобалната хазна, а Италия се нарежда на седмо място сред круизните нации. Отплаването на MSC Grandiosa е първата крачка към съживяването на индустрията.

На 29 август още един круизен кораб ще отплава от Бари към Гърция, но компанията е отменила останалите си пътешествия за годината. А на 6 септември ще отплава и Costa Deliziosa, последният голям круиз, който успя да акостира преди началото на пандемията.

Интересното е, че има една популярна дестинация за круизните кораби, която този път ще бъде пренебрегната - Венеция. Нито един от двата круиза няма да спре в туристическия град. Активистите, които дълго се бориха това да се случи, разбира се, са доволни и дори планират да организират празненство по случай факта, че гигантските кораби няма да загрозяват гледката на малкия им град.

Пред The New York Timеs бившият кмет на града Паоло Коста заявява, че COVID-19 e дал шанс на властите в града да преосмислят както вътрешния туризъм, така и факта, че икономиката на Венеция зависи прекалено много от идващите там туристи.  Така, с помощта на коронавируса, Венеция успя да се отърве от огромните тълпи.

Но ще се справят ли круизите в Средиземноморието с надвисналата зараза?

Само преди няколко седмици, в края на юли, отплава първият круиз от Норвегия, но скоро след това на борда му се появи клъстер със заразени. С какво италианските круизи ще са по-различни?

Освен, че ще са по-малко и всеки ден ще им бъде мерена температурата, пътниците няма да могат да слизат на брега, освен ако не са част от организирана екскурзия. Разхождайки се из градовете, те ще имат минимален контакт с останалите хора на улицата. А преди да слязат на брега, те отново ще бъдат тествани за COVID-19.

Системите за вентилация, отопление и охлаждане също ще бъдат подобрени - те ще внасят повече въздух отвън. Ще бъдат монтирани и UV светлини, които помагат за унищожаването на коронавируса.

Но много пасажери са притеснени, че мечтаният им круиз няма да изглежда така, както те искат. На страницата на MSC Cruise във Facebook те пишат, че не им допада идеята за организирани екскурзии и возене в пълни автобуси. "Притесняваме се, че парите, които спестихме за това пътуване, няма да отидат за това, което сме резервирали", категорични са те. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase