Снимка: БГНЕС

Испанската полиция е задържала мароканец в Барселона, който е бил заподозрян, че има връзки с джихадистката "Ислямска държана". Предполага се, че е планирал екстремистка атака, предаде Ройтерс. 

След съвместно разследване със силите за сигурност на Мароко и САЩ, гражданската гвардия успя да арестува мъжа, който се описва като силно радикализиран.
 
"Заподозреният е възнамерявал да извърши терористичен акт, детайлите на който са неизвестни“, обявиха от полицията в изявление.
 
От поне четири години мъжът е имал връзки с "Ислямска дърава", но доскоро не е показвал знаци за радикализиране. Полицията изтъква, че след наложеното извънредно положение в Испания на 14 март, интересът на мъжа към джихадистката организация рязко се повишил. 
 
В социална медия мароканецът положил клетва за вярност пред "Ислямска държава" и обявил омразата си към запада. Той предприел няколко скрити пътувания в Барселона, като полицията предполага, че набелязвал потенциални мишени за атака.
 
Предположенията са, че той е действал в отговор на призива на "Ислямска държава" към последователите й за нападения в страните, където живеят.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase