Снимка: БГНЕС
Почти 50% от починалите от коронавирус до този момент в Европа са в домове за стари хора и социални грижи, заяви днес Ханс Клюге, директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО), предаде Би Би Си, цитирани от БНР.
 
"Това е невъобразима човешка трагедия", каза той на пресконференция в Копенхаген. Клюге призова да се полагат повече усилия за защита на хората, които са настанени в такива учреждения.
 
"Умиращите в домовете от COVId-19 имат правото на внимание и грижи до края на живота им, включително облекчаване на симптомите с адекватни медикаменти, обградени от техните близки", каза още Клюге.
 
"Преданите и състрадателни хора, работещи в тези учреждения, които често са претоварени, ниско платени и незащитени са невъзпетите герои на тази пандемия. Трябва да направим всичко възможно да осигурим на тези работници защитна екипировка и други необходими неща, за да защитят себе си и тези, за които се грижат", добави той.
 
Европа - окото на бурята
 
Европа е окото на бурята в пандемията от коронавируса. Случаите на континента са близо 1 милион, заяви Клюге и предупреди, че смекчаването на ограничителните мерки трябва да се прави изключително предпазливо, предаде Ройтерс. 
 
"Броят на случаите в региона продължава да расте. За последните 10 дни съобщеният им броя в Европа почти се удвои до 1 милион", каза той.
 
Това значи, че почти 50% от глобалната тежест от пандемията е в Европа, където за момента над 84 000 души починаха, обясни още той. 
 
"Буреносните облаци на тази пандемия все още тежко висят над европейския регион", каза Клюге.
 
Клюге изтъкна, че при каквато и стъпка за отмяна на ограничителните мерки да се предприеме трябва да има подсигурени няколко неща, включително доказателства, че предаването на COVID-19 в страната е под контрол, рисковете от взрив на заразени са минимизирани, както и че здравните системи имат капацитета да идентифицират, тестват, проследят и изолират случаите на коронавируса.
 
"Ние продължаваме да се сме в окото но бурята… Ако тези критерии не са изпълнени преди облекчаване на рестрикциите, настоявам за преосмисляне", каза Клюге и добави, че "Няма бърза пътека към нормализацията".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase