Снимка: БГНЕС

Великобритания допусна, че може да постигне частични споразумения с Европейския съюз в рамките на търговските преговори след Brexit, сключвайки рамкова сделка и избягвайки всякакви допълнителни искания за удължаване на преходния период, предава "Фокус", позовавайки се на AFP.

Още по темата

Премиерът Борис Джонсън спечели удобно парламентарно мнозинство на изборите миналия месец, което превръща сключването на сделката му за Brexit с Брюксел във постижима реалност.

Това ще помогне на Великобритания да напусне ЕС на 31 януари, започвайки преговори за нова търговска сделка преди края на преходния период до 31 декември тази година.

Джонсън е категоричен, че няма да иска повече време, и подчерта, че трябва да разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен смята, че постигането на цялостно споразумение е практически невъзможно в толкова кратки срокове, като се има предвид продължителността от време, необходимо на ЕС за договаряне на подобни сделки.

Тя предупреди, че Великобритания може да завърши с ограничен достъп до европейските пазари без удължаване на преходния период, но заяви, че е решена да избегне "твърд Brexit", при който изобщо няма споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase