Снимка: Pixabay
fallback

Всеки гражданин и фирма трябва да се включат в усилието на Европа да спре да излъчва въглеродни емисии, за които се смята, че имат най-голяма роля в затоплянето на климата. За това призова председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя представи днес визията си за зелена сделка за ЕС, която цели да направи Европа водеща в борбата с климатичните промени.

Oще по темата

“Няма да успеем, ако всеки не се включи”, заяви Фон дер Лайен на извънредно заседание на Европейския парламент в Брюксел, на което представи плановете си. Зелената сделка за климата включва 50 мерки, които да направят Европа въглеродно неутрална до 2050 г. Сред тях са промени в стандартите за въглеродните емисии на колите, замяна на въглищната и газова енергетика с такава от възобновяеми източници и се даде предимство на вятърните централи в открито море. Предвижда се промяна на схемата за търговия с въглеродни емисии, която да ограничи допълнително цапащите производства, улесенения за инвеститорите, които влагат пари в чиста икономика и финансови стимули за разработване на нови производствени технологии, за чиста храна и по-чист транспорт. Ще се облага вносът на стоки, произведени без екомерки в трети страни като цимент и стопана.

Председателката на Комисията даде примери и как гражданите могат да се включат в усилието като променят начина си на живот, включително като се откажат от пластмасата и се хранят предимно с местни продукти, за които са направени по-малко разходи за транспорт. Предвижда се и инициатива за реновиране на сгради, която да подобри тяхната енергийна ефективност.

За да помогне на държавите, които имат по-изостанала и замърсяваща икономика, Брюксел ще предложи създаването на фонд за справедлив преход, който ще предоставя гаранции за инвестиции в модернизация и развитие на чисти производства и енергии. Той ще е цели да генерира 100 млрд.евро между 2021-2027 г.,като подготви Европа за екологичния скок.
Според Фон дер Лайен концепцията за зелена икономика представлява цялостен модел за растеж, който освен, че ще помогне за климата, ще отвори нови работни места, ще развие технологиите и ще подобри качеството на живот на гражданите.

Европейската комисия предвижда промени в много европейски директиви и регламенти, така че да затегне стандартите за чистота и екосъобразност. Фон дер Лайен заяви амбиция да ангажира всички власти - “от кметовете на малките градове до евроинституциите” в изпълнението на програмата, която по думите ѝ ще изисква “време, подкрепа и солидарност”. Тя сравни плана по своята революционност със стъпването на човек на Луната.
Темата ще бъде водеща в дебата и на евролидерите, които се събират утре в Брюксел за редовната си декемврийска среща на върха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 4 години

"Ами като пустее земята обработва бе брате!"Демагогче, без субсидии файда йок. А субсидиите са на хранилка при една правилна група хора с един селскостопански продукт начело.

18

Пича

преди 4 години

На тия ще им повярвам на политиката като спрат да се събират с частни самолети ежемесечно, а си направят една видео-среща като простосмъртните. Апропо, кога последно сте видели европолитик с електрическа кола? Или с дрехи за по-малко от пет бона комплекта?Просто измислят някакви невъзможни изисквания, за да имат винаги извинение да затварят който бизнес не им върви по свирката.

17

Анонимен

преди 4 години

Сега е времето на лицемерието! Вредни за околната среда са...сламките за коктейл и клечиците за почистване на уши! Не са вредни милиардите пластмасови пликове и торби, шишета за бира, безалкохолни, вода, чашки за кафе и т.н.По времето на соца у нас минералната вода се продаваше в 3-литрови стъклени бутилки, бирата, колата и швепсовета - също в стъклена тара! Всички стъклени бутилки се изкупуваха, имаше и специални пунктове за това.А в Дания тарата беше по-скъпа от бирата и кенчетата бяха забра

fallback