Списание Time обяви своята Личност на годината и без изненада, това е 16-годишната активистка Грета Тунберг.

"Тя е обикновен тийнейджър, който, събирайки смелост да говори истината пред силните на деня, се превърна в икона на цяло едно поколение", пишат от списание Time. И добавят: "16-годишното момиче успя да превърне неясните страхове за планетата в глобално движение за промяна."

Time обявиха Грета като Личност на годината, малко след като тя обвини лидерите на ООН в евтин PR, вместо в предприемането на истински действия за справяне с глобалното затопляне.

"Не можем да продължим да живеем, сякаш няма утре. Защото няма утре. Това е всичко, което искам да кажа“, споделя Тунберг в своето интервю за Time. По това време тя още е на лодката, която трябва да я отведе от Вирджиния до Португалия.

Тунберг започва своята стачка през август 2018 година. Тя пропуска училище и с малката си картонена табелка  Skolstrejk för klimatet (Училищна стачка за климата) стои сама пред сградата на парламента на Швеция.

16 месеца по-късно се изправя пред лидерите на ООН, срещна папата и вдъхнови 4 милиона души да се присъединят към нея. На 20 септември 2019 се състоя най-голямата стачка за климата правена някога, благодарение на нея.

"Моментът наистина е различен. През годините много велики, морални движения са ставали популярни, но днес, младите хора превърнаха това движение в тяхна кауза“, казва носителят на Нобелова награда Ал Гор пред Time.

Тунберг става най-младият носител на престижното отличие на "Тайм". Редакторите на списанието, които участват в избора, са избирали млади хора и преди, но никога тийнейджъри, отбелязва ДПА.

В краткия списък за отличието "Личност на годината" попаднаха, освен Тунберг, американският президент Доналд Тръмп председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, тайният информатор на ЦРУ, допринесъл за започването на процедурата за импийчмънт срещу Тръмп и събирателният образ на участниците на масовите протестни акции в Хонконг, предаде ТАСС.

Миналата година списанието отличи убития саудитски журналист Джамал Хашоги, журналистите от американския "Капитал газет", чиято редакция бе нападната на 28 юни м.г. в Анаполис, щата Мериленд, , филипинската журналистка Мария Реса и двамата репортери на агенция Ройтерс, хвърлени в затвора в Мианма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase