Снимка: Reuters, архив

Новият шеф на европейската дипломация Жозеп Борел призова блокът да заеме по-уверена позиция във външната политика и да говори "с езика на силата", предаде ДПА.

"Трябва колективно да говорим с езика на нашите интереси и на нашите ценности", написа Борел в писмо до европейските външни министри, които се срещат днес в Брюксел, пише БТА.

"Трябва да говорим повече с езика на силата, не с цел да завладяваме, а да допринасяме за по-мирен, проспериращ и справедлив свят", каза той.

Още по темата

Испанецът заяви, че положението в света сега е "много тревожно".

"Ценим нормите, но срещаме отстъпление от тях. Радваме се на ползите от икономическата взаимозависимост, но забелязваме колко са засегнати от силовата политика", отбеляза Борел.

"С право претендираме да сме пример за мека сила, но нашите конкуренти, съперници и дори съюзници са изкушени да превърнат тяхната мека сила в твърда сила. Търговията, технологиите, парите и информацията се превръщат в оръжие", допълни той.

"Естествено не би било разумно да играем тази игра. Но би било още по-неразумно да я пренебрегваме. Затова трябва да сме подготвени не само да реагираме, но и да действаме, да се противопоставяме когато е необходимо и да предлагаме, когато стане нужно", каза Борел.

Да научим езика на силата означава, да сме способни да реагираме с използването на всички средства, с които разполагаме, които не са малко, с цел да имаме собствена позиция в света", каза новият шеф на европейската дипломация пред журналисти преди за пръв път да председателства срещата на външните министри на блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase