Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия ще работи без британски еврокомисар, след като Лондон отказа да номинира човек за поста. И след втората отстрочка, която изтече в петък в полунощ Обединеното кралство не даде кандидат за еврокомисар, въпреки че е задължено да представи член на Европейската комисия според европейските договори и според изрична точка в последното споразумение за удължаване на Brexit от октомври.

Съветът на ЕС реши днес, че въпреки че в Комисията няма да има представител на една страна членка, това няма да ѝ попречи да започне работа. Ако на по-късен етап Лондон номинира някого, той ще може да се присъедини след процедура по одобрение в Европейския парламент.

Още по темата

Британският премиер Борис Джонсън отказа да посочи еврокомисар за екипа на Урсула фон дер Лайен, като посочи че страната се намира в предизборна кампания и това няма да е уместно. Британските избиратели ще гласуват за парламент на 12 декември, след като Джонсън свика предсрочен вот в опит да намери мнозинство, за да ратифицира сделката за излизане от ЕС.

Европейската комисия съобщи, че в близките дни ще реши как да продължи наказателната процедура срещу Великобритания за неспазване на европейското законодателство да номинира еврокомисар, която започна преди 10-ина дни. Процесът ще тече паралелно с утвърждаването на новата Европейска комисия, съобщи говорител на институцията.

25 други кандидати за еврокомисари бяха утвърдени от Съвета на ЕС днес. Сред тях е и Мария Габриел, която получава ресора иновации и младеж, в който се включват още образованието, спорта и културата.

Следващата Европейска комисия, която се очаква да бъде одобрена окончателно от Европейския парламент в сряда ще се състои от 25 комисари, 9 от които вицепрезиденти. Тя ще има за председател за първи път в историята – жена Урсула фон дер Лайен и за първи път мъж като първи дипломат – испанецът Жозеп Борел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase