Жозеп Борел. Снимка: Reuters

ЕС трябва да се научи "да използва езика на силата". Това заяви на изслушването си пред европейските депутати номинираният за бъдещ първи дипломат на съюза Жозеп Борел.

Той предупреди, че ЕС трябва да действа единно, в противен случай рискува да бъде смазан от суперсилите САЩ и Китай, предаде ДПА.

През последните 30 години светът "се промени драматично" към по-лошо, каза Борел.

Той отбеляза, че към международния ред "е отправено предизвикателство от логиката на политиката на силата, която е много по-несправедлива, непредсказуема и склонна към конфликти".

Търговията, технологиите и финансите се използват като "политически оръжия", добави Борел. По думите му наред с другото Европа се сблъсква с "несигурност за международната роля на САЩ", нови заплахи от изток и нестабилна обкръжаваща среда.

"Това не е желаният от ЕС свят, но съм убеден, че разполагаме с нужното, за да се изправим срещу тази предизвикателна заобикаляща ни среда", каза той.

Борел определи ЕС като "финансова суперсила", чийто дипломатически капацитет е един от най-силните в света.

Той обаче призова съюза да действа единно на глобалната сцена.
"Или казано в едно изречение: ЕС трябва да се научи да използва езика на силата", заяви 72-годишният кандидат за дипломатическия пост.

Номинираната да наблюдава върховенството на закона в новата ЕК Вера Йоурова подкрепи на своето изслушване орязването на еврофондове при тежки нарушения, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

Чехкинята е номинирана за заместник-председател в новата ЕК по въпросите на ценностите и прозрачността. Тя заяви, че иска животът за правителства от ЕС, които нарушават върховенството на закона, "да стане по-труден" и изрази подкрепа за това за борба с нарушенията да бъде използвано разпределението на евросредствата.

"Ние няма да санкционираме", заяви обаче пред депутатите Йоурова.
Вместо това по думите й в бюджета трябва да залегне механизъм за върховенството на закона, който трябва да бъде задействан единствено когато има опасения за надзора на фондовете.

Предшественикът й, заместник-председателят на ЕК за върховенството на закона Франс Тимерманс, застана начело на усилия за справяне с това, което той определи като погазване на основните демократични принципи на ЕС. Полша и Унгария бяха подложени на дисциплинарни процедури, а Румъния е под наблюдение.

Йоурова похвали работата на Тимерманс, но заяви, че ако ЕП я утвърди, тя ще има различен подход в работата си и на поста ще се възползва от познанията си за региона.

Йоурова сега е европейски комисар по правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase