Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR
fallback

Комисията по транспорт към Европейския парламент отхвърли предложението на българския евродепутат Андрей Новаков спорният пакет "Мобилност" да бъде върнат за преразглеждане в Еврокомисията.  Евродепутатите от България обещаха да търсят компромисно решение и да се опитат да извоюват поне нашите превозвачи да не се налага да се връщат до базата на всеки 4 седмици.
Oще по темата

Ще доведе ли до катастрофа за бранша новият пакет "Мобилност"?

"Българската позиция в последната година беше доста добре координирана между отделните политически партии, а също така между правителството и бранша, което даде възможност да имаме стабилни и обосновани искания към Европейската комисия", посочи бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев в "България сутрин".

Той допълни, че целта на българската позиция е била в Комисията да се върне пакета от трите досиета - за командировките, почивките, а също така и за каботажа - връщането на камионите в страната, в която са регистрирани.

"Вече шансовете ни са много по-малки, затова се говори и за отстъпки. Влизаме в триалог между Съвета на Европа, Европейската комисия и Европейския парламент. И имаме много малко възможности да влияем там", каза още Петър Мутафчиев.

"Това са нормални процеси и печели този, който е активен. Този, който успява да убеди другите в своята правота и че интересът на страната е близък до този на другите страни", заключи той.

"Първоначалната идея на пакета - единна регулация и подобряването условията на труд, е нещо добро. При дефицит на шофьори в момента в Европа, ние ще сме първите, които ще подкрепим законова регулация, която да подобри техните условия. От въвеждането на пакета до сегашния етап, той драстично се измени", коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи пред репортера на Bulgaria ON AIR Стоян Тричков.

И допълни, че до момента нашата позиция като бранш и като държава, е в абсолютно единомислие с румънската държава и бизнес. Ако румънският комисар бъде одобрен, ще имаме по-улеснена работа с комисията, което е важно за нас, защото ние искаме да бъдем част от решението, да стигнем до балансиран мобилен пакет, стана ясно още от думите на Рашков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 4 години

Мария Габриел ще оправи пакета (Мобилност)

27

Joko

преди 4 години

Имаше МНОГО писания по въпроса, но на мен така и не ми стана ясно, кой трябва да се връща в БГ. Камионът с водача или сам водача. Ако последното е вярно, какъв е проблемът за смяна на "екипажа" на място, както се прави от авиопревозвачите ?

26

Анонимен

преди 4 години

Така и не разбирам как Франц примерно има чисто нови Мерцедеси постоянно, шофьорите му са наспани и свежи и следят правилата по буква. Франц плаща 5к евро бруто заплата (щото данъците в геемания са почти 50%),плаща хотел, поддържа Мерцедеса в Мерцедес и... Е на печалба! А *** прави точно обратното и "едвам свързва 2та края" а видиш ли направят ли го като Франц, е там вече "фалирал", "безработни" веднага милиони...

fallback