България загуби още политическа тежест в Европейския парламент, след като бяха обявени ръководствата на 22-те парламентарни комисии, които ще направляват работата на институцията.

В тях има само един българин - евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев е избран за четвърти по старшинство заместник-председател в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В миналия парламент България имаше един председател на парламентарна комисия - регионалната, както и един зам.-председател - на правосъдната, които бяха предоставени съответно на Искра Михайлова от ДПС и на Сергей Станишев от БСП.

Новият европейски парламент ще има 22 комисии и подкомисии, които през първите 2,5 г. от мандата ще бъдат управлявани от петима германци, четирима французи, трима белгийци, двама италианци, двама британци, двама испанци и по един евродепутат от Румъния, Швеция и Австрия. Единствената парламентарна комисия, поверена на депутат от Източна Европа, е Комисията за промишленост, изследвания и енергетика, която ще се ръководи от румънката Адриана-Йоана Валеан от ЕНП.

Без българи и сред зам.-шефовете на Европарламента

По партии разпределението дава 7 председатели от ЕНП, петима от групата на социалистите, четирима от либералите от “Обнови Европа”, двама от Зелените и по един от консерваторите и от крайната левица.

Транспортната комисия, която предстои да реши съдбата на транспортния пакет “Мобилност 1”, посочен като приоритет на българските евродепутати, преизбра за свой председател зелената депутатка от Франция Карима Дели, която е виден привърженик на промените, срещу които протестират българските превозвачи.

Още по темата

Част от местата остават непопълнени, след като ЕНП изтегли няколко кандидатури на евродепутати от унгарската “Фидес”, чието членство в партията е замразено и ще предложи на тяхно място други. На места се търси компромис, за да се блокират номинациите на антиевропейските партии, които до момента не са успели да вземат нито едно ръководно място в новия Европейски парламент.

Българските евродепутати са най-много във външната комисия, където членуват Сергей Станишев, Илхан Кючюк и Александър Йорданов и в енергийната, където са Искра Михайлова, Ева Майдел и Иво Христов. По двама българи ще има в комисиите по култура (Андрей Слабаков, Асим Адемов), социални въпроси и заетост (Радан Кънев и Атидже Алиева-Вели), правосъдие и граждански права (Емил Радев и Елена Йончева), регионално развитие (Андрей Новаков и Цветелина Пенкова) и за петиции на гражданите (Радан Кънев и Емил Радев). По един представител ще има в комисиите за бюджетен контрол (Цветелина Пенкова), транспорт (Петър Витанов), вътрешна търговия и потребители (Андрей Ковачев), правна (Ангел Джамбазки) и сигурност и отбрана (Елена Йончева).

Без български титуляри остават парламентарните комисии за земеделие, рибарство, бюджет, икономически и парични въпроси, екология, обществено здраве и безопасност на храните, международна търговия, права на жените, конституционни въпроси, развитие и права на човека.

Първите заседания на новите парламентарни комисии са насрочени за последната седмица на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase