Давид-Мария Сасоли. Снимка: Reuters
fallback

Италианският евродепутат Давид-Мария Сасоли беше избран за председател на Европейския парламент. При втория тур на тайното гласуване в Страсбург номинираният от социалистите и демократите в Европарламента Сасоли събра подкрепата на 345 от 751 евродепутати, но това се оказа достатъчно за спечелването на поста.

Той победи в надпреварата своите конкуренти чеха Ян Захрадил, издигнат от консерваторите, германката Ска Келер от Зелените и испанката Сиро Рего от крайната левица. Най-голямата парламентарна група ЕНП не издигна кандидат.

Сасоли е на 63 години, от Флоренция и е избран от лявоцентристката Демократическа партия. Той е за трети мандат член на Европейския парламент, където е избран за първи път през 2009 г. През предишния мандат на парламента той беше един от неговите заместник-председатели. Преди да влезе в политиката Сасоли е бил журналист.

Гласуването за шеф на ЕП: Води италианецът Сасоли

Италианският парламентарист заяви пред колегите си, че Европа може да е силна, само ако има силен парламент и че “можем да се справим с предизвикателствата, само ако сме единни в разнообразието”.

Той обеща Европейският парламент да стане по-отворен към нуждите на европейските граждани и да бъде независим от останалите европейски институции.

Oще по темата

Новият председател се ангажира “да държи вратата си отворена” за всеки евродепутат, независимо от различните партии, от които идват и различното им разбиране за ролята на Европейския парламент.

С избора на Сасоли, който е представител на втората по големина група в Европейския парламент - 154-членната група на “Социалистите и демократите”, приключва разпределението на постовете на най-важните европейски институции.

Вчера европейските лидери избраха белгийския либерал Шарл Мишел за следващ председател на Съвета на ЕС и предложиха за президент на Европейската комисия германката Урсула фон дер Лайден - министър на отбраната на Германия. Френската директорка на МВФ Кристин Лагард е номинирана за шеф на Европейската централна банка. И двете са от от ЕНП. Испанският външен министър социалистът Жозеп Борел е предложен за върховен представител на ЕС за външната политика. Така държавите от Централна и Източна Европа останаха без свой представител по върховете на ЕС.

Предстои европейските депутати да изберат сега 14 подгласници на Сасоли, който ще бъде председател на Европейския парламент през следващите 2,5 години. Той наследява на поста друг италианец, но от ЕНП - Антонио Таяни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

българин

преди 4 години

До 28...И кой ти каза.Че Грипен и не знам си какви..Са по добри от Руските бе дечо? Ние без да сме искали.Най добрият самолет на времената.Ни е пазил години на ред границата! С всякакви други модели.Купим ли други.Ще се чувстваме все едно..да слезем от кон и се качим на магаре..Ама вие децата от къде да го знаете? Мислите си.Че щом е Американско и е добро?! Ами не е! И защо трябва да е Американско? Щом и Ердоган си купи руски ракети.Защо и ние да не можем?-:) Интереса момче!

26

Анонимен

преди 4 години

До българинТочно зариди това Грипен или Eurofighter трябваше да са стратегически варианти (изобщо тук за качествата на различните самолети не споря) - така или иначе в реална битка едва ли ще участват - и дано.

25

Анонимен

преди 4 години

Ама то ще се разплача. Станишко преди да стане дупетат никъде нищо не беше работил. Той знае ли, че като стигне до пенсия НОИ ще му искат и години, а не само заплати... Жив да го ожалим. Намерил ли си е някоя и на него да кърпи чорапите, като един бивш лидер?

fallback