Снимка: архив, Reuters

Сергей Станишев не е сред кандидатите за председател на Европейския парламент.

Според съобщение на институцията, публикувано в полунощ, когато изтече срока за подаване на номинации, претендентите са четирима, като сред тях няма българи.

Вчера името на председателя на ПЕС беше споменато неофициално като част от сделката за разпределение на висшите постове в ЕС и потвърдено от премиера Бойко Борисов, който заяви че евродепутатите от ГЕРБ ще “гласуват с две ръце за Станишев”.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск съобщи след края на продължилата три дни извънредна среща на върха, че е постигната договореност петгодишният председателски мандат в Европейския парламент да бъде поделен между социалистите и ЕНП.

Изборът на евролидерите вдига шансовете на Станишев да оглави ЕП

Германският канцлер Ангела Меркел добави, че ЕНП ще номинира за втората част на мандата неуспелия претендент на партията за шеф на Европейската комисия Манфред Вебер.

Евролидерите препоръчаха на парламента да избере за първата половина социалист от Източна Европа, но само евродепутатите могат да номинират и избират своето ръководство.

Още по темата

Най-голямата парламентарна група в Европарламента - ЕНП не номинира никого. Социалистите се спират на италианския евродепутат Давид Мария Сасоли, Зелените - на своята водеща кандидатка Ска Келер от Германия.

Консерваторите и реформистите издигат своя “шпиценкандидат” чехът Ян Захрадил, а крайната левица - испанската евродепутатка Сира Рего.

Новият Европейски парламент ще избере своя председател и 14-те му заместници днес, като заседанието започва в 10 часа българско време в Страсбург.

Изборът ще е с таен вот, като за успешен избор е достатъчно да гласуват половината евродепутати - 376. Ако при първото гласуване мнозинство не бъде набрано, се провежда втори кръг между събралите най-голяма подкрепа.

Според правилата на Европейския парламент номинации могат да се направят и по време на дебатите. За това е необходимо кандидат да бъде издигнат от политическа група или от 38 евродепутати и предложението да бъде направено в пленарната зала.

Вчера европейските лидери предложиха на Европарламента да утвърди германката Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия. Французойката Катрин Лагард е издигната за шеф на Европейската централна банка, а испанецът Жозеп Борел - за върховен представител за външната политика и сигурност на ЕС. Белгиецът Шарл Мишел беше избран за председател на Съвета на ЕС от декември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase