Снимка: Европейски съвет
fallback

Европейските социалисти ще предложат източноевропеец за председател на Европейския парламент през следващите 2,5 години. След 2022 г. в креслото ще седне неуспелият кандидат за шеф на Европейската комисия от ЕНП Манфред Вебер.

Това значително увеличава шансовете на Сергей Станишев да застане начело на Европарламента през първата половина от мандата на институцията. Изборът трябва да бъде направен утре.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не той е предложил Станишев за председателския пост, но добави, че българските евродепутати от ГЕРБ ще гласуват за него.

Oще по темата

За това са се договорили европейските лидери, които разпределиха останалите най-влиятелни позиции в европейските институции след три извънредни срещи, последната от които продължи три дни.

В резултат германският социален министър Урсула фон дер Лайен беше номинирана като следващ председател на Европейската комисия, испанският външен министър и бивш шеф на Европейския парламент Жозеп Борел като върховен представител за външната политика и хуманитарната помощ, а французойката и шеф на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще заеме председателското място в Европейската централна банка. Белгийският премиер Шарл Мишел от декември ще заеме поста председател на Европейския съвет за 2,5 години.

От пакета одобрението на Европейския парламент трябва да получат фон дер Лайен и Борел. Зелените, четвъртата по численост група вече обявиха, че ще гласуват против. Споразумението, постигнато от европейските лидери "представлява най-лошото на стара Европа и не е промяната, обещана на избирателите", заяви водещият кандадат на Зелените Бас Екхаут.

Останалите партии, чиито кандидати получиха номинации, се очаква да подкрепят избора на лидерите.

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че е гласувала "въздържала се" за своята сънародничка Урсула фон дер Лайен, тъй като коалиционните ѝ партньори - социалдемократите, не я подкрепят за поста. Останалите номинации са подкрепени единодушно.

"Успяхме да се вместим във времето преди сесията на парламента. Миналият път за избора ни трябваха три месеца и имаше гласове против. Сега успяхме за три дни и никой не беше против", похвали се председателят на Съвета Доналд Туск.

Той добави, че е изключително доволен, че са посочени две жени и двама мъже - "перфектен баланс по полове", както и че за първи път в историята на ЕС жени ще оглавят Европейската комисия и Европейската централна банка.

За първи път германец ще бъде начело на Еврокомисията след четирима французи на поста, не пропусна да отбележи канцлерът Меркел.

Географският баланс, който беше един от критериите за подбор на следващи шефове на евроинституциите, обаче не беше постигнат. След като оказаха несломима съпротива на водещите кандидати Манфред Вебер и Франс Тимерманс, централноевропейските държави и Италия, останаха без свои представители.

Те ще имат най-много по един вицепрезидент в следващата Европейска комисия, макар че най-старшите подгласници на Урсула фон дер Лайен ще бъдат неуспелите претенденти за нейния пост - холандецът Франс Тимерманс и датчанката Маргрете Вестагер.

Според канцлера Меркел причината водещите кандидати на европейските партии да не получат постовете, за които бяха номинирани преди изборите, е фрагментацията на Европейския парламент, където се е оказало невъзможно да се намери мнозинство в подкрепа за тяхното утвържадаване.

Меркел и Туск заявиха, че ще трябва да се промени системата на водещите кандидати, за да се избегне повторение на патовата ситуация през миналите дни. Германският канцлер се застъпи за идеята на френския президент Еманюел Макрон за трансевропейски листи на следващите европейски избори, както и за пряк избор на председател на Европейската комисия от европейските избиратели, чрез което ще се избегне обвързването им с европейските партии и ще се постигне фокусиране "върху качествата на кандидата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 4 години

Партиен лидер не може да е председател на многопартиен орган като парламента.

54

Задна скорост

преди 4 години

Станишката след като "оправи" България и Българите се гласи да "оправи" и европа.

53

Божият син

преди 4 години

А вселенския пророк ердоги, брат на догидог, още не се ли е изходил по въпроса, нещо се е запекъл напоследък.!.

fallback