Снимка: Facebook

В рамките на драмата около заемането на топ постовете в ЕС има неочакван обрат: Урсула фон дер Лейен може да стане председател на Европейската комисия.

Още по темата

Идеята за избора на федералния германски министър на отбраната за най-важната позиция на ЕС очевидно идва от Франция. Тук перфектно говорящият френски език политик от ХДС се радва на висока репутация, а френските медии спекулират за нея вече няколко дни, пише германският Handelsblatt.

Канцлерът Ангела Меркел вече e говорила на срещата на върха на ЕС в Брюксел с някои колеги относно възможността за фон дер Лайен, се говори в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Четирите Вишеградски държави, Полша, Чешката република, Унгария и Словакия са съгласни с Фон дер Лейен, ако самите те също получат важна позиция.

Сега се обсъжда словашкият социалист Марио Шефкович ще стане представител по външната политика на ЕС или поне отново заместник-председател на Европейската комисия. Той вече е на такава позиция.

Освен това за българина Сергей Станишев се водят преговори да стане председател на Европейския парламент. Той може да сподели петгодишния си мандат с кандидата на германския Християнсоциален съюз Манфред Вебер - и двамата ще получат длъжността за по две години и половина.

Четете още новини в Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase