Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия споделя възгледите на френския президент Еманюел Макрон за възраждането на Европа, съобщи неин говорител.

"Европейската комисия и Франция" са на една страница за европейския ренесанс, ние водим една и съща битка", заяви говорителян на председателя й Жан-Клод Юнкер.

Той подчерта, че Комисията вече е изпълнила или предложила законодателни инициативи в посоката, изложена от Макрон.

Още по темата

В полунощ френския президент разпространи на официалната страница на Елийсейския дворец 24-те официални езика в ЕС, включително на български, своята визия за възраждането на Европа. Тя е манифест за предстоящите в края на май европейски избори на неговата партия En Marche, която търси привърженици в цяла Европа.

Макрон смята, че "от края на Втората световна война Европа никога не е била така необходима. И така застрашена".

За него основен източник на тревоги са излизането на Великобритания, настъплението на националистите, "които не предлагат решения", както и използването на гнева и невярната информация, вместо фактите.

Според Макрон, за да се преобрази Европа трябва да заложи на засилване охраната на границите си, на развитие на собствена отбрана и на връщането на пътя на прогреса чрез създаване на социален щит за работниците и опазването на природата.

"От 2014 г. президентът Юнкер и неговият екип работят за европейски ренесанс. Eвропейската комисия приветства важния принос към дебата на президента Макрон и твърдата му решимост да посочи и да даде отговор на някои от предизвикателствата към Европа", заяви говорител на Еврокомисията.

Той заяви, че екипът на Юнкер вече е предложил засилване на граничната охрана, увеличаване на правомощията на европейските агенции за убежище и за сигурност на храните. Предлаганият от Макрон Европейски съвет за иновации вече е одобрен и дори има бюджет. В отбраната, вече е създаден фонд за общо купуване и разработване на въоръжение.

Еврокомисията твърди, че от идеите на Макрон вече са изпълнени и затягането на реда за допускане на чужди инвестиции, правото за равно заплащане за еднакъв труд, променена е директивата за командированите работници, защитата на личните данни и се вземат мерки за ненамесата отвън в европейските избори. Направени са предложения за намаляване на въглеродните емисии в съответствия с Парижкия договор за климата.

В обръщението си към европейските граждани френският президент предлага още създаването на европейска агенция за защита на демокрацията, в която експерти от всички страни членки да бдят над честността на изборите и манипулации отвън, европейските партии да не могат да бъдат финансирани от чужбина и да се изкоренят от Интернет езикът на омразата и насилието срещу личността.

Във визията си за възраждането на Европа Макрон предвижда и преосмисляне на Шенген така че "всички онези, които желаят да участвет в него, да изпълняват задължения за отговорност (строг граничен контрол), и за солидарност (една и съща политика за убежище, и еднакви правила за прием и за отказ)". Той предлага създаването на Европейски съвет за вътрешна сигурност, който да координира политиките за опазване на сигурността.

Макрон призовава за затягане на политиките за конкуренцията и за търговията, налагане на санкции и затваряне на предприятия, работещи срещу европейските интереси и приоритети, включително такива, които избягват плащането на данъци. Той смята, че в стратегическите производства и при обществените поръчки трябва да се дават предимства на европейските фирми пред тези, идващи от извън ЕС.

Френският президент призовава за въвеждане на минимална европейска заплата според условията във всяка отделна страна, която да се индексира спрямо поскъпването на живота всяка година чрез колективен трудов договор.

Макрон смята, че Европа трябва да води битката срещу глобалното затопляне, като въглеродният отпечатък на икономиката й до 2050 г стане нулев, а до 2025 г се намали наполовина използването на пестициди. Той смята, че трябва да се създаде Европейска банка за климата, която да финансира прехода към чиста икономика.

Френският президент предлага Европа да сключи "пакт за бъдещето" с Африка и и да подкрепи нейното развитие. Той смята, че цифровите гиганти трябва да се бъдат регулирани, големите платформи - поставени под надзор, а нарушителите на правилата да се санкционират бързо. Макрон предвижда бюджетът на Съвета за иновации да се изравни с американския, за да може Европа да се превърне в технологичен гигант и лидер в развитието на изкуствения интелект. От тези области според него в бъдеще може да се разчита на създаване на най-много работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase