Снимка: Reuters

Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне ЕС без сделка. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Макрон направи това изявление, след като долната камара на британския парламент гръмко отхвърли споразумението за Brexit между премиера Тереза Мей и ЕС.

"Първият вариант е те да напуснат без сделка. Те казват: "няма сделка". Това е страшно за всички. Първите губещи в такъв вариант ще бъдат британците", заяви Макрон на среща с кметове в Париж.

"Вторият вариант е, както ни казват - според мен точно това ще направят, познавам ги малко - "ще се опитаме да подобрим каквото можем да получим от европейците и пак ще гласуваме", добави френският президент. В такъв случай, по думите му, "ние може би ще направим подобрения по едно-две неща, но не мисля, че ще стане, защото ние постигнахме максимално възможното по сделката и няма да спрем да защитаваме европейските интереси, само за да решим вътрешнополитическите въпроси на Великобритания".

След като похвали председателя на Европейския съвет Доналд Туск и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, Макрон изрази очакване Лондон в крайна сметка да поиска още време за предоговаряне на сделката. "Има и трети вариант, те да кажат - и според мен те ще започнат с втория вариант и ще стигнат до третия - "в действителност, ще ни трябва още време за да предоговорим нещо", каза Макрон. Това създава много несигурност и тревога, отбеляза френският президент.

Още по темата

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц предупреди за риск от хаотично излизане на Великобритания от ЕС, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Днес е горчив ден за Европа", написа той в Тwitter, коментирайки снощното гласуване в британския парламент против споразумението между Брюксел и Лондон. "Ние сме подготвени, но един твърд Brexit представлява най-лошия от всички варианти за ЕС, но особено - за Великобритания", смята германският вицеканцлер.

Лидерът на Християндемократическия съюз /ХДС/ Анегрет Крамп-Каренбауер също изрази "дълбоко съжаление" за отхвърлянето на сделката, а министърът по европейските въпроси окачестви случилото се като "бедствие", но увери, че "вратите на Европа остават отворени".

Германското правителство с бързи темпове се готви за хаотично излизане на Великобритания от ЕС, съобщи на сайта си в. "Ханделсблат", позовавайки се на конфиденциален документ на външното министерство. "В светлината на вътрешнополитическата ситуация в Обединеното кралство не трябва да се изключва хаотичен Brexit", се казва в документа. "Затова правителството ускорява подготовката си, преди всичко в случай на хаотично напускане".

Ирландия от своя страна заяви, че споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, което премиерът Тереза Мей постигна с Брюксел, не може да бъде предоговаряно, дори след категоричното му отхвърляне в британския парламент вчера, предаде Ройтерс.

"Ирландското правителство припомня ясната позиция на Европейския съвет от срещата му на 13 декември, че споразумението за оттегляне не е отворено за предоговаряне. Това беше потвърдено в съвместното писмо на председателите Туск и Юнкер до премиера Мей" в понеделник, посочи Дъблин в изявление.

"Ирландското правителство признава, все пак, че един хаотичен Brexit е лош вариант за всички, не на последно място в Северна Ирландия. Все още не е твърде късно да се избегне този изход и ние призоваваме Обединеното кралство да каже как предлага да се излезе от тази безизходица в най-спешен порядък", се казва в изявлението.

Испанското правителство заяви, че споразумението за Brexit, което вчера беше отхвърлено в британския парламент, е било "на-доброто възможно" и предупреди, че предоговарянето му "ще доведе до опасен сценарий", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сделката, която сключиха ЕС и британското правителство "е вариантът, който най-добре защитава интересите на двете страни, както и правата на гражданите и икономическите актьори", изтъкна испанското социалистическо правителство.

Мадрид добави, че излизането на Великобритания от ЕС на 29 март без план за отношенията й с ЕС след Brexit "е невероятен и нежелан сценарий, който обаче не може да се изключи".

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен заяви вчера, че отхвърлянето на споразумението за Brexit от британския парламент е "много жалко", предаде ДПА. "Една крачка по-близо към сценарий за хаотичен Brexit без сделка. Времето изтича", написа Расмусен в Тwitter. "Сега британското правителство трябва да предложи какво следва. Междувременно ние ще ускорим подготовката си за Brexit без споразумение", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase