Снимка: Reuters

Организирането на референдума за Брекзит през 2016 г. е струвало почти 130 милиона британски лири, заяви днес Избирателната комисия на Великобритания в момент, когато някои политици призовават за второ гласуване, предаде Ройтерс.

Още по темата

Разходите по референдума, включително наемането на персонал, запознаването на обществеността с допитването до народа, ръководенето на избирателните секции, управляването на гласуването по пощата и преброяването на гласовете, са възлизали на 129,1 милиона британски лири, посочи в доклад избирателната комисия.

Докладът не включва разходите на активисти за агитационна дейност или разноските за водене на кампания в медиите.

Близо 33,6 милиона души - 72,2 процента от избирателите - гласуваха на референдума във Великобритания през юни 2016 г. При него имаше 41 050 избирателни секции, обслужвани от 107 100 души персонал. Над 51 500 служители проверяваха и преброяваха бюлетините.

На референдума 52 процента гласуваха за излизане от ЕС, а 48 процента - за оставане.

Сегашната парламентарна безизходица във връзка със споразумението на министър-председателката Тереза Мей за Брекзит и нарастващата тревога, че Великобритания може да напусне катастрофално ЕС без сделка, пораждат засилващи се призиви за втори референдум.

Сред водещите поддръжници на идеята за ново гласуване е бившият министър-председател Тони Блеър, който заяви днес, че Великобритания и ЕС би трябвало да се подготвят за втори референдум, защото парламентът вероятно няма да постигне съгласие по споразумението за Брекзит и ще се наложи обществеността да разреши безизходицата.

/ БТА /

Коментари Напиши коментар

47

Vive la France!

преди 6 месеца

Никаква сметка не са си направили, просто британците са нискоинтелигентни и гласуваха така на референдума щото медийте денонощно ги зомбираха колко ще е хубаво ако напуснат и колко им вреди ЕС. Сега ще се върнат в обичайното си състояние от преди 19 век - периферия.

46

Анонимен

преди 6 месеца

Направили са си сметката, щом искат да се махат.

45

Анонимен

преди 6 месеца

Дреме ми на дедовия ждзъл колко им струва тоя американски троянско кон по-бързо да се маха а ЕС да става по-бързо независим от криминалната нацистка империя на злото фащ.