Снимка: БТА

Европейските лидери отказаха да оттеглят предпазния механизъм за ирландската граница, за което настояват депутати в британския парламент, като условие да ратифицират споразумението за напускане на ЕС.

"Този механизъм ни е нужен, защото ако най-късно до края на 2021 г няма споразумение за бъдещите отношения, трябва да имаме с какво да гарантираме стабилността на Ирландия", заяви холандският премиер Марк Рюте.

Механизмът предвижда до намиране на друго решение, Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, да остане в европейския общ пазар и митническия съюз и след като останалите части от Великобритания излязат от тях.

Още по темата

"Ирландският предпазен механизъм цели избягването на твърда граница на остров Ирландия и запазването целостта на общия пазар. ЕС е твърдо решен да работи за бързо постигане на алтернативно споразумение до края на 2020 г, така че той да не бъде задействан, а ако бъде - да го прилага временно, само докато е необходимо", заяви след срещата в Брюксел предедателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Механизмът ще се задейства след изтичането на преходния период в края на 2020 г. Дотогава, ако сделката за развода бъде ратифицирана от британския и Европейския парламент, Великобритания ще продължи да прилага сегашните правила и без да е член на Съюза.

Лидерите на 27-те отказаха да отварят отново преговорите с Лондон, макар председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да продължи да настоява, че допълнителни обяснения могат да бъдат дадени.
"За това обаче трябва да знаем какво иска Обединеното кралство”, каза той, определяйки дебата в британския парламент като "неясен и неточен".

"Оставам с неприятното впечатление, че Великобритания смята, че ЕС трябва да предлага решения. Обединеното кралство напуска ЕС и е по-скоро работа британското правителство да ни каже какво иска", заяви Юнкер, който носеше връзка в ирландско зелено.

Според холандския премиер Рюте "многобройните британски червени линии" са причина споразумението за раздялата да не може да се предоговаря, тъй като е било единственото възможно. Европейският съвет го одобри на 25 ноември, дни след като британското правителство му даде зелена светлина.

След разговора между Тереза Мей и евролидерите, който продължи около час от проекта на заключенията на Съвета отпадна параграфът, с който ЕС обещава да разгледа възможността да даде допълнителни гаранции, ако се налага. Затова пък ЕС изрази готовност, ако споразумението бъде ратифицирано от Лондон, да започне веднага преговори за отношенията с Великобритания, след като тя напусне Съюза.

Междувременно ЕС призова страните членки да засилят подготовката за Brexit без правила. Европейската комисия ще публикува в сряда “полезна информация” за бизнеса и гражданите за последствията от автоматичното прекъсване на действието на цялото европейско законодателство спрямо Великобритания. При липса на сделка за раздялата, то ще настъпи в полунощ на 29 март и ще засегне над 700 регламента, включително правилата за общия пазар, митническия съюз и свободното движение.

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 14

А "българските" плъхчета си хапят опашките от хубаш и спокоен живот в Компотия!

25

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 23

Компотаджиите от Компотия пак се радват на собственото си преваряване в собствения си сос! Нищо, ще гледат и точат зъбки за картофче а онези от парламента ще им вдигат "поличките" докато пуснат кръв и загубят сили за коментари около брексита! Задава се двоен ритник от "вашита"

24

Скептик

преди 7 месеца

Ще запомним Мей с шалчетата и черните чорапогащи. И с късните срещу д порнографско Юнкер. Но тя се оказа *** и мекушава като нашата Кунева. ВКБР могат да си излязат директно. След това да се договарят с остатъците от ЕС.