Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters
fallback

Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той добави, че е втрещен от събитията в последните часове - заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията.

Oще по темата

"В края на ноември постигнахме споразумение с британското правителство. Ще разговарям довечера с премиера Мей", допълни Юнкер.

"Сделката, която постигнахме, е най-добрата и единствено възможната. Няма никакво пространство за предоговаряне. Има място за пояснения и тълкувания, но без преразглеждането на текста, това трябва да бъде ясно на всички", каза Юнкер, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че големият проблем е т. нар. "предпазна мрежа" между Ирландия и Северна Ирландия.

"Решени сме да направим всичко възможно тази мярка да не бъде прилагана, но е необходимо да я предвидим", поясни Юнкер.

Снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители тази седмица точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания.

"Няма да предоговаряме споразумението, включително за "предпазната мрежа", но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна", добави Туск. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 години

Че Лондон не иска споразумение а твърд брексит! МПтата (повечето) в Англия могат да мислят и за това искат твърд брексит който е стотици пъти по изгоден за Англия! ЕС ще тъне в безработица ако не се споразумее с нея. Англия има средства и може да си купува от целия свят, от където и е изгодно и угодно!

17

Анонимен

преди 5 години

НЯКОЙ ДА НЕ Е РАЗБРАЛ, ЧЕ ПЕСЕНТА НА ТЕРЕЗА МЕЙ Е ИЗПЯТА?

16

V

преди 5 години

Търговията ,ако е добре балансирана е взаимно изгодна .И щом е изгодна и за двете страни защо едната да плаща рекет на другата ??? Това ли са европейските ценности ??? Не вярвам англичаните да се съгласят на рекет .

fallback