Снимка: Reuters
fallback

Бившият финландски външен министър Александър Стуб, потенциален кандидат за председател на Европейската комисия, каза днес, че колегите от партията му трябва да обмислят изгонване на партията на унгарския десен премиер Виктор Орбан от Европейската народна партия.

Oще по темата
Ако Орбан не зачита партийните ценности, той трябва да напусне ЕНП, каза Стуб пред германската медийна група "Редакционснецверк Дойчланд".

И Орбан, и Стуб са членове на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) - най-големия блок в настоящия състав на Европейския парламент. Стуб се бори да стане основен кандидат на партията, което би му позволило да стане председател на ЕК догодина.

Стуб заяви, че се отнася с нулева търпимост към нетърпимостта и определи като абсолютно недопустимо ограничаването от Орбан на свободата на словото, на събрания и образование.

През септември ЕП гласува предприемането на наказателна процедура срещу Унгария за "сериозни нарушения" на основните европейски ценности - мярка, в резултат на която Унгария може да изгуби правото си на глас в ЕС.

Това гласуване обаче предизвика разногласия в ЕНП. Съперникът на Стуб за ръководния партиен пост, германецът Манфред Вебер, подкрепи вота за наказателна процедура, но се противопостави на изгонването на Орбан. Орбан, от своя страна, подкрепя Вебер.

Вебер и Стуб ще се срещнат следващата седмица на конгреса на ЕНП във финландската столица Хелзинки. Ако партията запази мнозинството си в Европарламента след изборите през май догодина, кандидат от нейната листа може да наследи Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК.

В днешните си коментари Стуб подкрепи също германския канцлер Ангела Меркел за миграцията, като похвали приноса й за споразумението с Турция от 2016 г. за спиране на притока на бежанци от Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Анонимен

преди 5 години

Vive la France! Най-великата и славна страна! Най-красивите жени! Най-великата цивилизация!

101

Анонимен

преди 5 години

Слава на Полша! Най-великата и славна страна, най-красивите жени (: и последната бяла крепост! Заедно с Унгария, да ги пази Бог от злото прикрито зад маската на толерантността и мулти-култи!

100

ДА СПРЕМ

преди 5 години

Глобалния Пакт за Миграция, който българският премиер е готов да подпише на 10.-11. Декември в Маракеш. Умните, НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНИ ПОЛИТИЦИ на Унгария, Дания, Австрия, Чехия, Полша, Хърватска, Австралия и САЩ вече казаха НЕ на Пакта.

fallback