"Виктор Орбан трябва да е интересен за нас като символизатор на процес, който вече се е разгърнал. Сега теорията изби над практиката. Това е началото на края на досегашния европейски идеологически модел", настоя пред Bulgaria ON AIR геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

Думите му идват в контекста на доклада на Европейския парламент, според който управлението на Орбан създава опасност за нарушаване на европейските ценности.

Mредстоящите санкции срещу Унгария пък скараха ГЕРБ и БСП, които си размениха обвинения за гласуването на своите евродепутати.

"Проблемът е назрял навсякъде. Свидетели сме на дълбок и силен конфликт между централния елит на ЕС и местните елити. Това е бунт на националните елити, които питат какво става с техния суверенитет", обясни доц. Васев.

Той подчерта, че не е лесно да си днешен български премиер, защото трябвало да угодиш на всички.

Новите цени на парното са смъртна заплаха за правителството, смята Вацев, който е категоричен, че с тази проблематика ефективно се събарят правителства.

Умен, спокоен и добронамерен човек. Като такъв бе определен президентът Румен Радев от доц. Вацев, който е успял да проведе обстоен разговор с държавния глава. Той обаче не вижда бъдеще в идеята за президентска партия.

"Ролята на президента е много по-висока от прост партиен лидер", отбеляза анализаторът.

Доц. Вацев не смята, че след трите министерски рокади от миналата седмица се наблюдава разтоварващ ефект.

"Българската политическа класа вече не е способна да произведе действащ правителствен модел. Елитът не е готов да носи отговорност", подчерта той и добави, че до края на годината страната ни ще бъде поставена в нова политическа ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase