Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Решението на Ангела Меркел да не участва в следващата битка за лидерското място в Християндемократическия съюз (ХДС) в очите й явно е необходим компромис, чрез който да запази в най-близките години креслото на германски канцлер, пише в. "Известия".

Защото тя веднага направи и друго изявление - че няма да се кандидатира на федералните избори през 2021 г. С други думи Меркел маркира границите на политическия пазарлък: тя напуска висшия пост в партията си и се отказва от участие в следващите избори срещу възможността да приключи настоящия си мандат, коментира руският ежедневник.

"С този жест тя официално пое вината за незадоволителните резултати от регионалните избори, демонстрира гъвкавост и готовност за обновяване на партията. Същевременно канцлерката засили подкрепата за своята съратничка - (генералния секретар на ХДС Анегрет) Крамп-Каренбауер, която веднъж дори бе наречена "мини Меркел" от сп. "Шпигел". Ако партията подкрепи тази кандидатура, (фрау) канцлерин формално ще запази ефикасни лостове за управление и контрол в ХДС", прогнозира "Известия".

Още по темата

Най-лошият за Меркел вариант ще е ХДС да бъде оглавен от сегашния здравен министър Йенс Шпан, твърди в. "Газета". Като представител на консервативното крило в ХДС той е сред основните противници на Меркел в партията. Шпан бе сред първите, настояли за кадрово обновление на ХДС, освен това е против сегашното миграционно законодателство, отбелязва всекидневникът.

След пораженията на ХДС в Хесен и Бавария "Меркел се опитва да запази правителството си, като се откаже от партията", резюмира пред в. "Комерсант" политологът от Дюселдорф Томас Погунтке, пише БТА.

Едва допреди две години Меркел бе наричана безспорен лидер на Европейския съюз, напомня цитиран във "Взгляд" руски сенатор, според когото нейният отказ от борбата за партийно лидерство е миграционната криза в Германия.

"Основна причина е решението да приеме във ФРГ 1,1 милиона бежанци. "Ще се справим", уверяваше тя. Не се справи. Кризата с мигрантите бе начало на залеза й", пише в Тwitter Алексей Пушков.

В. "Новие известия" напомня критиките на германски опозиционери в таблоида "Билд", че Меркел е проявила "излишно дружелюбие" към президентите на Русия и на Турция - Владимир Путин и Реджеп Ердоган, на последната им среща в Истанбул. Не им харесало по-специално, че държавните лидери били хванати за ръце на общата снимка.

"Всъщност Меркел не е проявявала в Истанбул дружелюбие към Путин и Ердоган" - това са "стандартни дипломатически процедури", коментира пред сп. "Економика сегодня" германистът от Москва Александър Камкин.
По думите му в Германия днес "погребват" Меркел като политик и с тези обвинения във всевъзможни "смъртни грехове" се цели канцлерката да бъде окончателно "закопана".

Ръкостискането с Путин далеч не е най-нелепият повод за това. В днешния политически контекст Меркел е под удар, не защото изповядва различна ценностна политика, а само защото мнозина чакат кариерата й скоро да приключи и се опитват да забият нови гвоздеи в капака на "ковчега" й, заключава наблюдателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase