Канцлерът Ангела Меркел повече няма да се кандидатира за лидер на Християндемократическата партия - пост, който заема от 18 години. Причината за това е сривът на доверието към партията и тежката загуба на регионалните избори в провинция Хесен.

Засега Меркел поне запазва поста си на канцлер. С края на правителствения мандат през 2021 година обаче тя ще излезе изцяло от активната политика.

Според журналиста Симеон Василев e много рано да се говори за край на ерата "Меркел".

"Подаването на оставка от лидерския пост на ХДС и оставането като канцлер е един прецедент в германската политика. Нито един канцлер досега не си го е позволил да го направи, защото те черпят сила за управление от т.нар. партийна база на управляващата партия", коментира журналистът в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

По неговите думи много малко са личностите, успели да излязат в политическа пенсия по нормален начин.

Симеон Василев поясни, че има много кандидати да наследят поста на ръководител на ХДС. Една от тях е генералният секретар на партията - Анегрет Крамп-Каренбауер, която е много близка до Меркел. Други, готови да заемат мястото, са председателят на бундестага Волфганг Шойбле, както и сегашният здравен министър на Германия.

Не на последно място журналистът посочи и Фридрих Мерц, който е един от най-големите консервативни противници на Ангела Меркел. Според Василев неговата кандидатура не бива да се подценява.

По неговите думи събитията, случили се на регионалните избори в Бавария и Хесен, са накарали Меркел да избърза с обявяването на оставка.

"Въпросът е дали Меркел ще остане канцлер на Германия, а отговорът зависи не само от промените в ХДС, а и в коалиционните партньори в лицето на Социалдемократическата партия, защото те изглеждат най-губещи по време на избори в т.нар. Голяма коалиция", обясни Василев пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи ще бъде много, много, много трудно тя да остане канцлер, без да е председател на управляващата партия.

Според него тази оставка и евентуалната смяна на германския канцлер ще рефлектира и на други държави.

"Европейската политика има следното свойство: всичко, което се случва политически в ядрото на ЕС, неминуемо прелива политическо съдържание в съседи и в другите страни-членки", посочи журналистът.

По неговите думи германски канцлер не е имал лошо отношение към страната ни, така че не се очаква да има промяна в това дори друг да заеме поста.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase