Снимка: Архив, Reuters

Европейският парламент ще гласува идната седмица намаляване със 70 млн. евро на предприсъединителната помощ за Турция за тази година заради проблеми с демокрацията, върховенството на закона и свободата на медиите.

По предложение на бюджетната комисия евродепутатите ще одобрят инициатива на Европейската комисия за орязване на средствата от европейския бюджет за Анкара, които тя получава като кандидат за членство в ЕС.

Те ще бъдат извадени от програмите за Турция и пренасочени към фонда за Африка (€28 млн) и за хуманитарна помощ за Сирия( 42 млн).

Миналия ноември Европарламентът и страните членки се разбраха да замразят €70-те милиона, за да преценят дали ситуацията със законността и основните права в Турция се подобрява, 2 години след неуспешния опит за преврат. Според евродепутатите от бюджетната комисия, които гласуваха само с 1 глас “против” и 4-ма "въздържали се", това не се е случило и парите трябва да бъдат отнети окончателно.

Те се позовават на годишния доклад за Турция на Еврокомисията, публикуван през април, според който страната "се е отдалечила значително от ЕС, особено по отношение на върховенството на законо и основните права".

Последна дума за поправката в бюджета ще имат страните членки, но не се очаква те да са на различно мнение, след като европейските лидери се договориха преди година, че отстъплението от демокрацията в Турция трябва да бъде санкционирано и финансово.

ЕС и Турция водят преговори за членство от 2005 г. От тогава датира и предприсъединителното финансиране, с което Брюксел подпомага подготовката за интеграцията на Анкара към ЕС. За 2014-2020 г. за Турция в европейския бюджет са предвидени общо 4,45 млрд евро. Тазгодишното орязване на пари е първото откак Турция е страна кандидатка.

За 13 години преговори са отворени 16 от 35 преговорни глави и една (за наука и изследвания) е затворена. ЕС замрази фактически преговорите след преврата през 2016 г.

Няма напредък и по свалянето на визите за турски граждани, където Анкара има да изпълнява още 7 условия, включително за промени в закона за тероризма, така че в неговия обхват да не попада политическата опозиция на властта.

За последен път европейските лидери и турският президент се срещнаха във Варна през март, с посредничеството на премиера Бойко Борисов. Европейският съвет тогава съобщи, че реформите и състоянието на демокрацията в страната са били в центъра на разговорите между председателите на Съвета и на Комисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и турският държавен глава Реджеп Таийп Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase