Снимка: Reuters, архив
fallback

Евродепутатите от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев получиха подкрепата на ЕК за програмата си за битка с двойния стандарт на храни и напитки за Източна Европа.

Oще по темата
Двамата се похвалиха, че пилотният им проект е одобрен без забележки.

За него ЕК ще отпусне 1 300 000 евро. Средствата са за серия от тестове на храните и за сътрудничество между държавите, ще е отворена и за неправителствени организации, които работят за защита на потребителите.

В момента производителите използват "вратичката" на различните нормативни изисквания в отделните
държави и предлагат различно качество стоки.

След като бъдат направени тестовете обаче, ще се въведат минимални стандарти за храните от ЕС, обясни Новаков.

"Очакваме от началото на 2019 г. ЕК да започне да изпълнява програмата, като обяви до април обществена поръчка, включително очаквам български компании да кандидатстват пред тази програма за отпускане на грантове още през 2019 г.", уточни той.

Той се похвали с пробива, който са направили с Новаков, защото допреди няколко години ЕК отричаше въобще да има двоен стандарт, а сега признава, че има такъв в Източна Европа.

"Ние искаме нормативно да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС, а също при възможност да се направи централен орган, който да ги следи", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 5 години

Тази новина само на пръв поглед е добра. Всъщност парите ще отидат у разни неправителствени организации, близки до ГЕРБ - то ще са едни анализи, едни проверки, едни допитвания и прочие... и накрая пари нема, храните пак 3 качество. Нищо няма да се промени, в супермаркетите ви няма да има чиста храна.

55

Re:54

преди 5 години

Точно това ми е комбинацията, между БГ билки и японски чайове, после екстрат от япанска съставка - много са напред.Може би съм на пътя на революционно откритие, което ще спаси стотици хиляди БГ жени от рак.А може би няма да успея.години труд!Но, се надявам, като условието ще ми бъде не пари, а да е безплатен илачът за всеки гражданин на БГ.Нямам необходимите ресурси за повече опити, а и редица законодателства ме спират!Прав сте, и ви подкрепям!

54

Анонимен

преди 5 години

До привет от ГерманияТези пари,които ги дава ЕС,никога не стигат до обикновените граждани и по предначначение,с тях подхранват техните си хора или просто казано парите се крадат.Да не говорим,че има маса статии,че италианската мафия прибира тези пари,затова убиха чешкия журналист,който направи разкритията.

fallback