Снимка: архив, Булфото

"Бяхме сезирани от майки на деца, които са установили, че има разлика в съставките на бебешките пюрета, които се предлагат на българския пазар и тези, предлагани в Германия и Австрия. Като у нас съставките са с по-ниско качество", посочи в студиото на "България сутрин" зам.-омбудсманът на Република България Диана Ковачева.

Идеята на Мая Манолова е да се възползва от правото си като гражданин на Европейския съюз и да постави въпроса пред ЕП, тъй като той пряко го засяга и попада в сферата на дейност на ЕС, коментира още тя.

"С петицията се настоява проблемът да бъде разгледан в Европейския парламент. Според нас той може да се реши с ново европейско законодателство, което да не допуска подобно отклоняване на качеството от храните", категорична бе Диана Ковачева.

Още по темата

По думите ѝ става въпрос за сблъсък на икономически интереси, за големи вериги, които реализират печалби от предлагането на храни с по-евтини съставки в различни точки на европейския пазар. Когато едни съставки са по-евтини, а стоката се продава на същата или на по-висока цена, се реализират големи печалби", каза още тя.

"Българските граждани имат еднакви права с европейските поне в биологично отношение, изтъкна председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че различният състав на продуктите несъмнено носи риск за здравето на потребителите. А от всички фактори, определящи здравословното състояние на човек, храненето е най-важният.

Зам.-омбудсманът на Република България припомни, че само от едно обикновено сравнение на етикетите на детски храни, купени от различни европейски столици, бе установено, че в България тези храни са с по-малко шоколад, по-малко мляко, по-малко какао и с по-малко истински плодов сок, а в същото време цените са по-високи от тези в Западна Европа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase