Снимка: архив, Reuters
fallback

Първото коалиционно правителство на младо антисистемно движение и крайнодясна партия полагат клетва днес в Рим. То ще бъде ръководено от Джузепе Конте, юрист и абсолютен дебютант в политиката, който обеща политика без строги икономии и с акцент върху сигурността.

След близо три месеца пазарлъци и обрати, каквито дори страна с опит в политическите кризи като Италия не е виждала, антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и крайнодясната "Лига" постигнаха компромис с президента Серджо Матарела, който искаше гаранции, че Италия ще остане в еврозоната.

Президентът наложи в неделя вечерта впечатляващо вето на първия му представен списък с министри. Но вчера вечерта подписа с видимо облекчение променената листа с бъдещи членове на кабинета, които ще поискат доверието на парламента в началото на следващата седмица.

Конте, напълно неизвестен преподавател по право и адвокат на 53 години, който бе издигнат преди 15 дни от ДПЗ и "Лигата", ще е човекът, който ще седне до Матарела в събота по време на военния парад за националния празник.

Човекът, който вчера сутринта изнесе редовната си лекция във Флорентинския университет, ще представлява Италия идната седмица на срещата на върха на Г-7 в Канада, пише Франс прес.

Oще по темата

Лидерът на ДПЗ Луиджи ди Майо, който изпъкна по време на предизборната кампания и още повече при преговорите за съставяне на правителство, и шефът на "Лигата" Матео Салвини стават вицепремиери. Първият ще отговаря за икономическото развитие и труда, а вторият - за вътрешните работи.

Равновесие между съюзниците

Деликатното министерството на икономиката и финансите отива при Джовани Триа, професор по политическа икономия, близък до идеите на "Лигата" по финансовите въпроси, но привърженик на оставането в еврозоната.

Издигнатият първоначално за този пост Паоло Савона, 81-годишен икономист, който смята еврото за "германски затвор", става министър на европейските въпроси.

Редом до него ще действа убеденият европеец Енцо Моаверо, работил 20 години в Брюксел и заемал поста министър на европейските въпроси в кабинетите на Марио Монти и Енрико Лета (2011-2014 г.). Сега той става министър на външните работи.

Накрая, стеснен състав от 18 министри, от които само пет жени. Двете партии са почти равнопоставени по брой министри в кабинета, въпреки че "Лигата" получи само 17 процента от гласовете на парламентарните избори на 4 март срещу над 32 на сто за ДПЗ.

С голям интерес се очаква днес реакцията на финансовите пазари, които бяха силно превъзбудени през последната седмица заради повишаването на разликата в лихвите между италианските и германските 10-годишни облигации.

Инвеститорите оценяват програмата на коалиционните партньори за много опасна за италианските държавни финанси, но мнозина се страхуват още повече от евентуално връщане към урните през следващите месеци.

Различен културен подход

"Ще работим усилено да изпълним политическите цели, които обявихме в правителственото споразумение. Ще работим решително за подобряване на качеството на живот на всички италианци", обеща снощи Конте, след като представи екипа си.

Това "правителствено споразумение", договаряно в продължение на 10 дни и представено преди две седмици, обръща категорично гръб на затягането на коланите и брюкселския "диктат", и залага на политика на икономически растеж за намаляване на колосалния италиански публичен дълг.

То обещава намаляване на пенсионната възраст, намаляване на драконовските данъци - за което се бори "Лигата" и въвеждане на "граждански доход" от 780 евро на месец - ключово предизборно обещание на ДПЗ.

Тази програма е комбинация от две политически философии. Тя представя добре както реториката на ДПЗ по въпросите на околната среда, новите технологии или внасянето на морал в политическия живот, така и антиимигрантските и антиислямски позиции на "Лигата", съюзник на френския "Национален фронт", която иска затягане на мерките за сигурност.

"Без да обещавам чудеса, мога да кажа, че бих искал след първите месеци от встъпването в длъжност на това правителство на промяната да имаме страна с по-малко данъци и повече сигурност, по-голяма заетост и по-малко незаконно пребиваващи лица", заяви снощи Салвини пред свои привърженици в типичен за кампанията си тон.

Той обеща "малко по-различен културен подход" и даде за пример "хубаво орязване" на средствата, предназначени за прием на кандидати за убежище.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Голем си бе 63

преди 5 години

Анонимчо 63Ама много ги разбираш ти икономиките бре :)))Седнал нашия на стола в родния абсурдистан и на 4 ракии лее мозък.На картата Италия и Германия ще ги откриеш ли,италианецо ?Хайде поразходи се по-напред из 2те държави,поговори си с хората (опс,забравих,че те там български не говореха) и може и някакво подобие на представа да получиш.

63

Да ти ***и патриозма

преди 5 години

А бре германец,Ама голям патриот си се излюпил ти.Само да можеше сам на себе си да си обясниш и повярваш след това на какво отгоре.На тотално абдикираралата от задълженията си вече 28-ем год.подобие на държава или просто няма какво друго да напишеш.Някакъв стандарт на мислене в тая твоя кратуна има ли ! Не е ритор.въпросът?Патриотизмът пенчо,е лукс,а не вид м,ода и държавата ТРЯБВА да го заслужи грижейки се за данъкоплатците си.Можеш ли това да го проумееш.Не разбира се.

62

Додо

преди 5 години

Най-якото в случая беше изказването на Матео Салвини от ония ден, че в приоритетите на новата власт ще бъде депортирането на 500 хиляди кафяви ислямски варвари - позиращи за "сирийски бежанци"! Каква невероятно освежаваща глътка въздух е да се чуят слова на истината от европейски политик в наши дни! А може би още по приятно е да се наслаждава човек на реакцията на МSМ, поръчана от Соросоиднитe Ционисти, които нададоха аларма и започнаха да хвърлят познатите вербални акитa - "расист", "популист"

fallback