Луиджи Ди Майо. Снимка: архив, Reuters

Антисистемното "Движение 5 звезди" обяви днес, че е сключило окончателно споразумение с крайнодясната партия "Лига" за сформиране на управляваща коалиция в Италия, предаде Ройтерс.

Програмата на двете популистки партии призовава за незабавно отменяне на санкциите срещу Русия и преразглеждане на икономическото управление на Европейския съюз, включително на редица договори като т. нар. фискален компакт.

Програмата обаче не предвижда излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса.

Още по темата

Програмата включва въвеждането в страната на универсален базисен доход от 780 евро месечно на човек.

Италия е третата икономика в еврозоната. Тя обаче е в криза от години, като държавният дълг възлиза на около 132 процента от БВП - най-високия в еврозоната след този на Гърция, отбелязва Ройтерс.

Окончателното коалиционно споразумение ще бъде подложено на одобрение от членовете на Движението днес, съобщи лидерът на движението Луиджи Ди Майо, цитиран от ДПА. Очаква се партия "Лига" също да се консултира със своята членска маса за коалиционното споразумение. Тя ще организира неофициални секции за гласуване на обществени места през уикенда.

Двете популистки партии сключиха коалиционно споразумение близо два месеца и половина след парламентарните избори в Италия на 4 март, които не излъчиха категоричен победител. Ако преговорите между тях се бяха провалили, това на практика щеше да означава свикване на нови избори. 

/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

3

ники

преди 3 години

Дори и на най-крайните политици им е ясно, че излизането от ЕС е да се застреляш в двата крака едновременно.

2

Анонимен

преди 3 години

да излизат от еврозоната и от ЕС като са толкова умни и можещи, да ги видим тогава с Англия какви ще ги сътворят - сигурно ще си търгуват само между тях си - консерви с боб срещу макарони и пица? върнахме се в 19 век, хора

1

Анонимен

преди 3 години

ЕС сборище на третополови популисти.