Снимка: Reuters

Белгия реши да пусне на свобода уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон и четирима от министрите му.

Петимата се предадоха на белгийската полиция вчера, малко след като Испания издаде европейски заповеди за задържането им.

Още по темата

Бившите представители на разпуснатото правителство на автономната област ще бъдат освободени при определени условия, съобщи прокуратурата в Брюксел, цитирана от световните агенции и БТА.

Петимата няма да могат да напускат Белгия без разрешение от съдия. Освен това те трябва да предоставят реален адрес и да се явяват лично на всички съдебни заседания, както и да се явяват, ако бъдат призовани от полицията или съда.

Петимата каталунски сепаратисти се явиха пред белгийски съдия следовател вчера следобед и разпитът им продължи до вечерта, припомня Асошиейтед прес.

Каталунските сепаратисти ще се явят на съдебно заседание, където ще бъдат разгледани основанията на Испания да поиска екстрадицията им. Решението може да бъде обжалвано.

Пучдемон и неговите министри съобщиха на пресконференция в Брюксел във вторник, че са пристигнали в града в търсене на срещи с европейските институции и заради опасения, че испанският съд няма да отсъди по делата им справедливо.

Бившият каталонски президент поиска лични гаранции от испанските власти за честен процес, но Мадрид не отговори на апела му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase