Снимка: архив Reuters

Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон призова днес всички подкрепящи идеята за независимост на региона да участват с единна листа в предсрочните избори за регионален парламент, насрочени от испанското правителство за 21 декември, информира ТАСС.

"Това е моментът, в който всички демократи ще се обединят" в името на "Каталуния, свободата на политическите затворници и републиката", написа в Twitter бившият лидер на автономната област.

Още по темата

Пучдемон съпроводи поста с линк към сайт, събиращ подписи в подкрепа на инициативата му. Броят им вече надхвърля 4100, посочва агенцията.

"Европейската демократична партия на Каталуния" прикани по-рано привържениците на независимостта да се явят на изборите в единен фронт. Остава да се произнесат местните партии "Леви републиканци на Каталуния" и "Кандидатура за народно единство", които също подкрепят отцепването на региона от Испания, допълва ТАСС.

Припомняме ви, че каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви независимост на областта от Испания. Това накара премиерът Мариано Рахой да разпусне парламента на страната и да постави Каталуния под контрола на вицепремиера Сорая Саенас де Сантамария.

Каталунският лидер пък избяга в Брюксел и се обяви за "президент в изгнание".

След като пристигна в столицата на ЕС, той обяви, че ще продължи да се бори за независимостта на Каталуния. В Испания му бяха повдигнати обвинения в организиране на бунт, антидържавна дейност и злоупотреба с държавни средства.

/БTA/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase