Снимка: Reuters
fallback

Общ преглед

Десетки хиляди излязоха по улиците на Барселона, за да подкрепят единството на Испания.

Демонстрантите, носещи испанското и каталунското знаме, се събраха в центъра на каталунската столица, където настроението е празнично.

Лидери на партии, защитаващи испанското единство сред управляващите консерватори, либерали и социалисти се обединиха под мотото "Ние сме Каталуния. Здрав разум за съвместно съществуване", съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Някои от демонстрантите скандират "Пучдемон в затвора".

Oще по темата

Испанското правителство отстрани от длъжност каталунския премиер Карлес Пучдемон и министрите му след обявяването на независимостта на Каталуния в петък. Испанският премиер Мариано Рахой разпусна регионалния парламент и обяви избори в областта на 21 декември.

"Сега да, ще гласуваме", скандират участниците в днешната демонстрация, избухвайки в аплодисменти всеки път, когато хепикоптер на националната полиция прелети на тълпата.

Според организаторите целта на марша е да защити испанското единство и да отхвърли "безпрецедентната атака в историята на демокрацията". Близо 1,1 милиона души участват в похода в Барселона срещу отделянето на Каталуния от Испания, съобщи говорител на организацията Каталунско гражданско общество, цитиран от ДПА.

Според барселонската полиция участниците в демонстрацията са 300 000, информира Франс прес.

Днешната акция на каталунци срещу отделянето от Испания е втората за месец. Преди три седмици друга проява събра 350 000 участници според оценки на полицията.

Междувременно каталунското правителство обяви, че не признава решението на Мадрид да отстрани от длъжност премиера на автономията Пучдемон и да разпусне парламента й.

Това обяви регионалният премиер Ориол Жункерас, също отстранен от длъжност, в статия за барселонския вестник "Пунт авуи", цитиран от ТАСС.

Той пише, че Барселона смята решенията на Мадрид за противоречащи на принципите на демокрацията и отказва да ги изпълнява.

"Не можем да признаем нито държавния преврат срещу Каталуния, нито антидемократичните решения, които взема Народната партия по указания от Мадрид", каза политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

164

дедо поп

преди 6 години

Не е верно,че Каталунците(разшифровай името ,,каталунци) и испанците са един етнос.Днешните кагалунци са наследници на преселили се тук БОГОМИЛИ от България през Средните векове,после колонизирани и заробени до днес от италиянци,французи, белгийци и други.Защо сега ние днешните българи не излезем и защитим тези наши братя, а благославим Робството им?

163

До 163

преди 6 години

Абе ти още ли не си разбрал, че населението на Каталуния е около 7,5 милионна, от които близо 5,5 милиона гласоподаватели. Сепаратистите са може би около милион и половина, а останалите са за запазване целостта на Испания, дори и някои да имат някакви забележки към централното управление. Това вече и децата го научиха, не знам ти що за реотан си !

162

До 127

преди 6 години

Не знам дали някой ти е казвал, че си пълен *** от ! В демонстрацията взеха участие стотици хиляди каталунци ((някои ги изчислиха на около милион), присъстваха представители на почти всички политически партии, с изключение на сепаратистите - нещо уникално е да се видят крайно-десни и крайно-леви заедно, демократи, социалисти, комунисти, и дори каталански националисти бяха там, обединени от идеята за запазване целостта на Испания ! Хората просто преодоляха страха, в който живееха !

fallback