Снимка: Reuters

Никой няма да признае независимостта на Каталуния, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в интервю за вестник Il Giornale, цитирано от "Фокус".

"Европа няма да забрави факта, че в Каталуния бе нарушено конституционното устройство на Испания, която на свой ред е част от Европейския съюз. Затова отделянето от Испания е и отделяне от Европа. Жителите на Каталуния са в еднаква степен европейци и испанци", каза председателят на ЕП и добави: "Никой няма да признае независимостта на Каталуния".

Още по темата

"Никога не сме се отнасяли към този въпрос неутрално. Европейските институции от самото начало ясно дадоха да се разбере, че това е вътрешен въпрос за Испания и че наш събеседник в решаването му е (премиерът на Испания Мариано) Рахой", посочи Таяни и отбеляза, че Испания е демократична страна със свободни избори.

За възстановяването на конституционния ред Рахой назначи провеждането на избори в Каталуния, което е правилен и демократичен избор, подчерта европейският политик.

"Европа не може да се състои от малки държави. Подкрепям административната автономия, но ценностите, които ни обединяват, трябва да останат неприкосновени. В противен случай вредата ще бъде толкова огромна, колкото в Каталуния", подчерта Таяни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase