Снимка: Reuters, архив
fallback

Миналогодишните бомбени атентати в Брюксел до голяма степен са били финансирани от социални помощи, пише белгийският вестник "Либр Белжик", цитиран от БНР.

Изданието се позовава на доклад от финансовото разузнаване.

Oще по темата

Няма преки доказателства, че "Ислямска държава" е пращала големи суми пари на петимата белгийски терористи, които на 22-ри март миналата година убиха 32-ма невинни на летището и в метрото на столицата. Това става ясно от публикацията, която цитира годишния доклад на Специалния отдел на Белгия по финансово разузнаване.

Повечето от членовете на терористичната банда, която е отговорна и за нападенията в Париж през ноември 2015 година, са се разплащали с големи суми в брой, но по банковите им сметки са постъпвали предимно заплати, помощи за безработни или други социални надбавки от държавния бюджет.

Дори и да е имало външно финансиране, то е било незначително, категорични са в доклада експертите.

Живеещите в Брюксел братя Ел Бакрауи и техните съучастници Мохамед Абрини и Наджим Лахрауи вероятно са закупили със собствени средства химическите препарати за изработка на експлозивите.

В публикацията не се цитират точните суми социални помощи, които атентаторите са получавали.

Федералният парламент на Белгия обаче прие закон, който задължава социалните работници да докладват на службите всеки подозрителен елемент при огледите в жилищата на социално слаби семейства.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

С този социал, който получават, можеха да направят бомба като за поне 10 000 християнски трупа. По 800 евро на копиленце като имат поне по 10. Бръксел да им вдигне социалните!

18

Хахаха

преди 6 години

Стахотно, хахаха.

17

Анонимен

преди 6 години

"Да се обединим и да направим сигурна зона в Сирия!" Р. Т. Ердоган

fallback