Рашид Касим. Снимка: БТА

От Сирия е насочвал редица извършени във Франция атентати, а в интернет постоянно отправя призиви към убийство - 29-годишният французин Рашид Касим, бивш социален работник, заминал за териториите на джихада, се превърна в приоритет за разузнавателните служби, пише Франс прес.

Нареждания, които Касим е отправил чрез кодираната поща Телеграм, са били приложени дословно от групата жени, които неуспешно се опитаха да взривят насред Париж пълна с бутилки газ кола.

Роденият в югоизточния френски град Роан бивш рапър е споменат в десетина разследвания на неотдавнашни атентати или планирани нападения из Франция, заяви запознат източник.

Той е вдъхновил убиеца на полицай и приятелката му през юни в околностите на Париж и директно е дал нарежданията си на двамата убийци на свещеника в нормандска църква, който беше заклан в края на юли, каза източникът.

Името му е изречено и от задържана в началото на август тийнейджърка, която твърди, че се готвела да извърши атентат, а също от друга радикализирана девойка, която е в ареста от средата на август, след като е пускала призиви към насилие в Телеграм.

Смята се, че Касим е направлявал и 15-годишен юноша, който е заподозрян, че искал да извърши атентат и в събота бе арестуван в Париж.

"Допреди шест месеца още беше непознат. Изглежда действа извън официалната линия на "Ислямска държава", но тя му позволява да действа, тъй като е придобил голяма известност и защото много кандидат-джихадисти се обръщат към него", отбелязва запознат със случая източник.

Касим е израснал с майка си в жилищен квартал в Роан. Там той е работил от 2010 до 2012 г. като социален работник, който помагал на тийнейджъри в училищното им образование, а самият той не е създавал проблеми.

Касим израства в не особено религиозно семейство и е женен за приела исляма французойка. През 2011 г. изказванията му се променят според местната преса.
"Той се радикализира в интернет и се опита да склони млади хора да приемат радикалния ислямизъм. Някои вярващи заплашиха да го издадат, ако не си тръгне", каза генералният секретар на джамия в Роан Абденнур Бентуми.

Касим повече не се е върнал в джамията. Социалният център "също имаше неприятности с него, защото правеше религиозна агитация", спомня си представител на общината.

Касим записва рап албума "Бойно кръщение" под псевдонима Оранеца с две пророчески заглавия - "Аз съм терорист" и "Рап атентат".

После има неясноти с какво се е занимавал. Някои говорят за престой в Алжир през 2011 г., а после пътуване до Египет през 2012 г. Кога е отишъл в бойните зони в Ирак и Сирия? Бивши съседи казват, че е напуснал Роан едва миналата година, но тези свидетелства не са потвърдени.

Във всеки случай Касим изчезва от полезрението. Появява се отново в края на 2015 г. във Facebook като апологет на джихада. След сигнал до властите страницата му е закрита.

Остава частният му канал в кодираната мрежа Телеграм с повече от 300 абонати. В тези послания той призовава към убийства, като подробно описва как да се действа и какви мишени да се нападат.

В края на юли се появява с черна брада, чалма и камуфлажна униформа в пропаганден видеоклип на ИД в чест на извършителя на атентата в Ница от 14 юли, в който бяха убити 86 души. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase