Снимка: Reuters, архив
fallback

След седем години преговори и преодоляна в последния момент съпротива от страна на Белгия – Европейският съюз и Канада подписаха в ранния следобед в неделя знаковото "Всеобхватно икономическо и търговско споразумение" (СЕТА).

Oще по темата

То ще премахне облагането върху 99% от търговията с Канада. Ще бъдат отменени мита за около 0.5 млрд. евро годишно, а търговският обмен се очаква да се увеличи с над 12 млрд. евро на година, но...

В различни страни от Европа бяха организирани над 100 протеста срещу споразумението, като основното притеснение на хората е вносът на ГМО-продукти, загубата на работни места, арбитражните съдилища, които спред хората ще обслужват интересите на големите корпорации.

СЕТА ще даде достъп на Канада до пазар с 500 милиона души - повече отколкото аналогичното споразумение със САЩ (NAFTA) и то в момент, когато партньорството между Вашингтон и Отава е под напрежение, защото 75% от целия износ на Канада е предназначен за САЩ в момента.

"Ние сме една от най-зависимите страни в света по отношение на търговията", обясни бившият премиер на Квебек Жан Шаре, който по време на мандата си инициира преговорите с ЕС.

След като СЕТА стана факт Канада ще увеличи драстично износа си на свинско, говеждо и жито на европейския пазар, а пък от своя страна Европа ще увеличи двойно експорта на висококачествени сирена. Вероятно най-големи ще са ползите на страните с традиционно производство на млечни продукти - Франция, Холандия, Италия.

Оказа се обаче, че това далеч не успокоява местните канадски производители и търговци, ами напротив - увеличава страховете им за бъдещето.

"Със СЕТА по-лесно ще се внасят сирене и други млечни продукти, което означава, че и канадските производители ще трябва да предлагат по-разнообразни продукти", обясни пред телевизия CBC Маргарет Джонсън, собственик на магазин за сирене в Канада.

Според нея вносните сирена от Европа автоматично ще качат цените на пазара, което означава, че и местното производство ще се продава по-скъпо и това ще удари по джоба потребителите. 

В крайна сметка въпросът е как канадците ще приемат вносните сирена, смята търговката.

И докато Маргарет Джонсън е оптимист, че след време заради високото качество на млякото в Канада, производителите ще успеят да се преборят с европейската конкуренция, местният фермер Питър Фумер се опасява, че ще загуби 2% от пазара си.

"Ние бяхме притеснени по време на целите преговори, не сме готови за отворения пазар, аз не съм сигурен, че ще оцелея", признава той.

Не така стои въпросът с производителите на зърнени култури, защото за тях ползите от споразумението ще са големи.

В момента канадските фермери плащат голямо мито за износ за Европа, а когато СЕТА стана факт 90% от него за царевицата, житото, овеса, ечемика, ръжта ще отпадне.

"В момента изнасяме около два милиона тона на година, така че със СЕТА ще останат малко повече пари във фермерите, защото няма да плащат мито", обясни зърнопроизводителя от Алберта Кевин Уч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 7 години

Два милиона тона зърно. Това правописна грешка ли е?Тя България изнася милион и половина.

59

изчакайте сутринта

преди 7 години

от два часа няма никаква връзка ни с тревопасните, ни с хищниците и всеядните в Канада. може да са загинали или мутирали от корнфлейкса във френско мляко.

58

Лъвчо

преди 7 години

Супет заминавам за Канада при първа възможност.

fallback