Снимка: flickr

Европейската комисия обяви амбициозни намерения да спре имиграционната вълна от Африка с комбинация от поощрителни и наказателни стимули за местните правителства.

Целта е да се спасят човешки животи в Средиземно море, да се създадат условия за успех на хората по родните им места и да се увеличи броя на незаконните имигранти от Африка, които вече са стигнали до Европа. Европейската комисия се е вдъхновила за инициативата си от успеха на споразумението с Турция, което доведе до 90% намаление на имиграционния поток към гръцките егейски острови след влизането си в сила на 20 март.
Ето защо Брюксел предлага два фонда, чрез които да инвестира в икономиката на Африка.

Първият вече съществува от година и трябваше с 3 млрд. да подпомага осъществяването на различни проекти. Сега той ще бъде подсилен с пари, които ЕС е предвидил като помощ за развиващите се държави. 500 млн. евро ще бъдат пренасочени към 7 държави: Мали, Сомалия, Етиопия, Нигер, Нигерия, Йордания, Ливан. Европейските правителства ще бъдат призовани да дадат още 500 млн. С тези пари ще се финансират проекти, които според Брюксел за 5 г. трябва да стигнат обща стойност от 8 млрд. евро.

Първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс, който представи проекта, не обясни как ще бъдат събрани средствата на практика. За година от страните членки в този фонд са обещани малко под 82 млн. евро, като финансовата дупка е 1,7 млрд.

Вторият фонд, който Брюксел предлага, е Външен инвестиционен фонд, който да бъде организиран по образец на Плана „Юнкер“, започнал преди година да гарантира проекти в страните членки. За този фонд Брюксел има готовност да отпусне от европейския бюджет 3,1 млрд. евро под формата на гаранции за привличане на частни инвеститори към осъществяването на проекти в Африка. Смята се, че с европейските гаранции ще могат да осигурят 31 млрд. евро. Ако държавите членки също решат да участват в плана „Юнкер 2“, Комисията прогнозира набиране на капитал от 62 млрд. евро.

Освен фонда за Африка, Европейската комисия очаква от страните членки да се издължат за доверителния фонд за Сирия, където липсват 500 млн. евро. Предстоят и по-значимите плащания от фонда за Турция, където ЕС се ангажира да плати между 3 и 6 млрд. евро за подобряване на условията в бежанските лагери. До момента са подписани договори за около 300 млн. евро.

В добавка Еврокомисията предложи и нови правила за привличане на висококвалифицирани имигранти от цял свят. Те трябва да заменят сега съществуващия ред за издаване на сини карти, който се оказа недостатъчно атрактивен. Новите условия ще позволят синята карта да важи не само за една европейска държава, а за всички, така че, когато първият договор на имигранта изтече, той да може да си потърси работа другаде, оставайки в Европа.

Намалява се минималната продължителност на договорите – от 1 година на 6 месеца. Европейската комисия смята, че така повече работодатели ще потърсят работна ръка в ЕС. Заплатите на „чужденците“ ще бъдат съобразени с местните условия. Брюксел предлага те да не могат да бъдат наемани за повече от 1,4 пъти средната заплата в съответната държава.

По данни на Еврокомисията през 2014 г. в ЕС са издадени само 13 852 сини карти,  87% от тях в Германия. До 10 г. ЕС ще се нуждае допълнително от между 68 и 83 млн. висококвалифицирани работници. Недостигът само на програмисти в момента е от 1 млн. души.

Ограничителните условия за одобряване на потенциални кандидати, липсата на мобилност на притежателите на такива разрешителни в ЕС, както и на националните правила на страните членки, които съществено се различават, се посочват сред основните причини за неуспеха на европейската синя карта, която съществува от 2009 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase