Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че усилията на ЕС за справяне с миграционната криза се движат в правилна посока, след като лидерите на съюза постигнаха предварително споразумение с Турция за пресичане на потока от мигранти към Европа, предаде Ройтерс.

Още по темата

Нещата биха могли да се движат и по-бързо, но "като цяло те се развиват в правилна посока", каза Меркел пред германската радиостанция СВР. Тя добави, че ЕС трябва да помисли и за квоти за бежанци от Ирак в добавка към тези за Сирия.

Канцлерът отхвърли изразените притеснения, че Турция изнудва Европа. "Не, ние търсим баланс на интересите", посочи тя, цитирана от БТА.

Евролидерите приветстваха офертата на Анкара да приема обратно мигранти, успели да влязат в ЕС, и се съгласиха по принцип с другите й искания, но отложиха окончателната сделка за 17-18 март, когато лидерите на ЕС ще се съберат отново.

"Най-после има конкретни стъпки към обща европейска политика спрямо бежанците", каза и лидерът на германските социалдемократи Зигмар Габриел, който е младши партньор в управляващата коалиция на Меркел.

Според социолога Манфред Гюлнер предварителното споразумение с Турция ще помогне за покачване на подкрепата за Меркел сред германците, макар че тя ще разшири и разрива между ХДС и ГСДП, от една страна, и новата антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" и консервативния ХСС в Бавария, от друга.

Очаква се националистическата "Алтернатива за Германия" да се представи добре в неделните провинциални избори в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, след като спечели 13,2 на сто в местните избори в Хесен миналата неделя.

Депутатът от ХСС - сестринската партия на меркеловата ХДС - Ханс-Петер Фридрих изрази по същата радиостанция скептицизма на баварските консерватори относно присъединяването на Турция към ЕС.

"Не трябва да се оставяме в ръцете на турците", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase