Снимка: БТА
fallback

След дълго продължили преговори на лидерите на страните членки на ЕС, Великобритания постигна споразумение за своето членство в Евросъюза.

Британският премиер Дейвид Камерън потвърди, че е постигнал споразумение за предоставянето на специален статут на Великобритания и обеща, че ще призове гражданите на страната си да гласуват за оставането им в ЕС по време на референдума.

Oще по темата

"Това е достатъчно за мен, да отправя препоръка, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз", заяви Камерън, след приключване на преговорите с европейските лидери в Брюксел.

Британският премиер заяви, че е обезпечил условията, поставени в началото на преговорния процес, постигайки специален статут за Великобритания в ЕС.

По думите на Камерън той е осигурил нови защити на страните, които не са членки на еврозоната, намаляване на бюрокрацията с цел Европа да стане по-конкурентноспособна, намаляване на миграцията в рамките на ЕС, включително "извънредна пауза", която означава, че имигрантите от страните-членки на ЕС ще трябва да чакат четири години за да получат пълен достъп до британската социална система и че ще бъде направено изключение за обединеното кралство по създаването на по-тесен политически съюз.

Дейвид Камерън подчерта, че Великобритания "перманентно" ще остане извън движението на ЕС към по-тесен съюз и никога няма да се присъедини към Еврозоната.

По-неговите думи, Великобритания също така ще има правото да оспори всяко едно развитие в еврозоната, което застрашава британската лира и икономическите интереси на Лондон.

"Ние ще бъдем извън частите на Европа, които не работят за нас и ще бъдем част от тези, които работят. Това ни дава най-доброто от двата свята. Ползите за Великобритания ще бъдат огромни, в размер на милиарди британски лири на година", заяви британският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Shark

преди 8 години

Какво значи "имаме сделка", ние нямаме никаква сделка. Пишете коректно!! Ние само стоим, козируваме, навеждаме се и чакаме някой да ни оправи.

60

матросчо

преди 8 години

Значи да се готвим за хаоса - крах на ЕС към края на юни 2016. Май , правилно обръщам еврото в рубли, я да не спирам...............

59

анонимен

преди 8 години

минуса на 78 е за неграмотното написване.

fallback